Gemeente Molenbeek legt klacht neer tegen vandalen op oudejaar

© Stijn Tshibangu - Ngalula
| Molenbeek stond net als vorig jaar in brand tijdens de oudejaarsnacht (archiefbeeld).

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek legt klacht met burgerlijke partijstelling neer tegen de vandalen die op oudejaarsnacht amok maakten in de buurt van metrostations Zwarte Vijvers en Ribaucourt. Dat besliste het Molenbeekse schepencollege dinsdag unaniem.

Het nieuwe jaar kende in Molenbeek een valse start. Zo'n dertig relschoppers plunderden aan Zwarte Vijvers een apotheek en een computerzaak. Vijf voertuigen en een huis gingen in vlammen op en een brandweerwagen die kwam blussen werd bekogeld.

Ramen van handelszaken werden ingeslagen, straatmeubilair werd vernield en ook een gemeentegebouw liep schade op. Vier agenten raakten lichtgewond. Ook aan Ribaucourt hielden vandalen lelijk huis. Twee mannen werden voorlopig aangehouden.

'Imago opnieuw bezoedeld'

Molenbeek werd op 1 januari wakker met een kater. “De gemeente wil recht doen geschieden. De verantwoordelijken voor deze daden mogen niet ongestraft blijven", meldt burgemeester Catherine Moureaux (PS) in een persbericht.

Volgens het schepencollege leden Sint-Jans-Molenbeek en haar inwoners niet alleen materiële, maar ook morele schade. Die kosten moeten verhaald worden op de relschoppers. "Dit geweld bezoedelt opnieuw het imago van onze gemeente", aldus Moureaux, die burgers oproept om ook klacht neer te leggen.

Door zich burgerlijke partij te stellen, krijgt de gemeente inzage in het strafdossier en kan ze ook extra onderzoek vragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?