| Oprichter Ibrahim Ouassari (rechts) met Denise Campell Bauer en Alexander De Croo (archiefbeeld).

De Molenbeekse tech-incubator MolenGeek breidt uit naar Italië. Het is de eerste internationale stap van de Molenbeekse vzw. “Deze uitbreiding is de start van een Europees digitaal netwerk. Zo willen we jongeren over heel het continent bereiken en kansen geven.”

MolenGeek is een programmeerschool, een bedrijvencentrum en een incubator voor start-ups. Het centrum werd vijf jaar geleden opgericht, met de bedoeling om de digitale vaardigheden van jongeren aan te scherpen en hen zin voor ondernemen te geven.

Jongeren krijgen er onder andere de kans om zelf apps te ontwikkelen. Zo ontstond bijvoorbeeld QuickLyric, een app die woorden bij zangteksten herkent. Een ander voorbeeld is Fruit et Passion, een app waarmee bedrijven fruitmanden kunnen bestellen.

Interesse uit Italië

De vzw opent nu ook een project in Padua, in het noorden van Italië. “Onze keuze voor Italië komt eigenlijk door een samenloop van omstandigheden,” vertelt Julie Foulon van MolenGeek aan BRUZZ. “We kregen een tijdje geleden drie ondernemers uit Italië over de vloer. Zij waren heel geïnteresseerd in ons project, vooral in de methode,” legt ze uit.

“Wij bieden namelijk heel wat kansen aan mensen die anders moeilijk werk vinden, omdat ze bijvoorbeeld geen diploma hebben,” gaat ze verder. “In Italië zullen we ons bijvoorbeeld richten op migranten die met de boot naar Europa zijn gekomen. Door bij ons te leren programmeren kunnen ze hopelijk sneller aan werk geraken.”

'Methode slaat aan'

Het zijn de eerste stappen van de vzw buiten België. Maar, volgens Ibrahim Ouassari van MolenGeek, zeker niet de laatste. “We merken dat onze methode aanslaat. We richten ons op jongeren die het moeilijk hebben, die hun draai niet vinden op school,” zegt hij.

“Er zijn veel jongeren over heel Europa in dezelfde situatie. Wij kunnen hen helpen met het vinden van werk,” gaat hij verder.

Het Italiaans project staat nog niet helemaal op punt. “We zijn nog volop bezig met de voorbereidingen en onderhandelingen,” zegt Ibrahim. Zo bekijkt de vzw momenteel mogelijke samenwerkingen met lokale arbeidsbemiddelingsdiensten en opleidingscentra. Ibrahim en Julie hopen het project midden 2018 te openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni