Mondmaskerplicht: hoe de Zuidmarkt van Abattoir kan leren

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

Voor de markt van Abattoir vormen de extra maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen geen nieuwe hindernis. Al van bij de heropstart eind mei werden zowel marktkramers als bezoekers er immers verplicht een masker te dragen. De Zuidmarkt treedt zondag wel een nieuwe fase in. De organisatie moet de controle uitbreiden. “Wij zullen de mensen wijzen op de verplichting. Nadien is het aan de politie."

Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, gaan zaterdag enkele nieuwe maatregelen van kracht. De verplichting een mondmasker te dragen, wordt uitgebreid naar alle openbare plaatsen, waaronder ook markten.

“Dat is voor ons niet zo nieuw,” vertelt Paul Thielemans, woordvoerder van nv Abattoir in Kuregem. “Leuven kwam prominent in het nieuws met de beslissing mondmaskers voor bezoekers van markten te verplichten, maar wij waren al eerder met die beslissing. Van bij start hebben we iedereen verplicht een mondmasker te dragen. Anderlecht was hier dus pionier!”

Volgens Thielemans had de markt niet zoveel moeite om iedereen te verplichten een mondmasker te dragen. “Het lijkt alsof de mondmaskerdracht in Brussel al vrij goed ingeburgerd is. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar doorgaans werd de maatregel vlot nageleefd.”

“Nu dat de regel algemeen verplicht wordt, zal het voor onze markt misschien nog makkelijker zijn de maatregel af te dwingen,” aldus Thielemans. “De mensen zullen nu beter van deze regel op de hoogte zijn. En hopelijk kunnen we voortaan ook op meer ondersteuning rekenen via bijvoorbeeld stewards van de gemeente, of extra politie. Tot op heden moesten we zo goed als alles zelf in goede banen leiden.”

Heethoofden

De Zuidmarkt in Sint-Gillis zal de controles wel moeten opvoeren. "De marktkramers waren natuurlijk al verplicht een mondmasker te dragen. Daar komen nu de bezoekers bij,” aldus Koen Verdonck, operationeel directeur van concessiehouder Charve, die instaat voor de organisatie van de markt.

"De markt was al volledig omheind met nadarhekken. Aan elk van de zes in- en uitgangen zullen we voortaan pictogrammen plaatsen die mensen erop wijzen dat ze een mondmasker moeten dragen. De veiligheidsmensen aan die doorgangen zullen bezoekers wijzen op die maatregel.”

“Maar vanaf dan is het aan de politie,” aldus Verdonck. "Er kunnen altijd heethoofden tussen zitten en wij zijn niet bevoegd om op te treden.”

Volgens Adeline Roty, politiewoordvoerster van politiezone Zuid, zal de politie aanwezig zijn. “We voeren de controle op en zullen met een patrouille controleren aan de Zuidmarkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?