Moskeeën blijven gesloten voor Suikerfeest

© Nick Haddes
| Het Suikerfeest: normaal gezien onder moslims een groot feest met familie, vrienden en buren (archiefbeeld)

Tijdens het Suikerfeest, de feestdag waarmee moslims over een 5-tal dagen de ramadan afsluiten, moeten moskeeën dichtblijven en zijn samenkomsten met groepen vrienden of familie nog steeds verboden. De islamitische gebedshuizen treffen wel voorbereidingen voor de nakende heropening, onder meer door het aantal gelovigen per moskee tot honderd te beperken. Elke gelovige krijgt 10 vierkante meter vloeroppervlak.

Dat meldt de Moslimexecutieve, het orgaan dat de moslims in België vertegenwoordigt, in een persbericht.

De Moslimexecutieve werkt al enkele weken samen met de andere religies, zodat ze eenstemmig gemeenschappelijke voorstellen kunnen doen aan de autoriteiten. Recent waren er enkele ontmoetingen tussen de minister van Justitie en de experten van de GEES (de groep belast met de versoepeling) om te kijken of het mogelijk is geleidelijk de activiteiten in gebedshuizen te hervatten.

Open lucht

De voormalige Schaarbeekse gemeenter Halis Kokten had eerder voorgesteld om het gebed aan het einde van de ramadan onder strikte voorwaarden in openlucht te organiseren. Maar hoewel ze begrip heeft voor de wens, herinnert burgemeester Jodogne (Défi) eraan dat alle samenscholingen door de federale overheid verboden zijn. En de Moslimexecutieve steunt die maatregelen volop.

"Spijtig genoeg is het duidelijk dat de moskeeën de deuren niet kunnen openen voor het publiek tijdens het feest van Eid Al-Fitr (ook wel bekend als het Suikerfeest aan het einde van de ramadan, red.), dat plaats zal vinden volgende 23 of 24 mei", laat de Executieve weten in haar perscommuniqué.

"Bovendien blijven samenkomsten van mensen op alle andere plaatsen op dit ogenblik ook verboden. Daarom kan het Eid-gebed slechts thuis worden gebeden, in zeer beperkte kring. Dat zijn uitsluitend de leden van het gezin die onder hetzelfde dak wonen. Zo ook kunnen alleen de mensen die onder hetzelfde dak wonen deelnemen aan het feest, met eventueel de vier vaste andere mensen die elk gezin volgens de Nationale Veiligheidsraad onder bepaalde voorwaarden sinds 10 mei kan ontvangen."

Heropening 29 mei of 5 juni?

De godsdiensten blijven ijveren voor een heropening van de gebedshuizen. Als die er komt, zullen de moskeeën ook voorzorgen treffen, laat de Moslimexecutieve weten. Zo krijgt iedere gelovige 10 vierkante meter oppervlakte in de gebedszaal, met maximaal honderd gelovigen per plaats van eredienst.

Alle religies hebben samen de datums van 29 mei en 5 juni voorgesteld voor de hervatting van de activiteiten, maar de uiteindelijke beslissing wordt genomen door de Nationale Veiligheidsraad, die zich binnenkort over dit onderwerp zal uitspreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?