'Moslimbegraafplaats' blijft groeien

© Intercommunale voor Teraardebestelling

De multiconfessionele begraafplaats in Evere blijft groeien. Sinds de begraafplaats vijftien jaar geleden werd opgericht, zijn er 2.430 mensen begraven. Het aantal begrafenissen per jaar is in tien jaar tijd ongeveer verdubbeld.

De begraafplaats werd in 2002 op de achterste percelen van de begraafplaats van Schaarbeek opgericht. In 2006 waren er 108 begrafenissen in 2016 265. Zo’n 95 procent onder hen is moslim, 4 procent orthodox en 1 procent joods.

De groei is voornamelijk te wijten aan het stijgende aantal moslims dat voor een begrafenis in Brussel kiest, in plaats van repatriëring. “Tien jaar geleden was het heel gebruikelijk om te repatriëren, omdat er toen nauwelijks mogelijkheden waren voor een begrafenis die rekening hield met moslimgebruiken,” klinkt het bij de Islamitische Begrafenisonderneming van België. “De nieuwe generatie kiest liever voor een begrafenis in Brussel, omdat ze hier zijn opgegroeid.” Volgens Ludo Beckers, directeur van de begraafplaats, is dat een goede zaak. “Het is belangrijk dat mensen worden begraven waar ze hebben geleefd. Daar kan de familie hen bezoeken en herdenken.”

Op dit moment hebben elf Brusselse gemeenten een contract afgesloten met de intercommunale. Die gemeenten betalen een eenmalig som van 52.000 euro, waarna een jaarlijkse contributie volgt van 5.000 euro. Burgers uit gemeenten zonder contract zien de kostprijs (1.200 euro voor 25 jaar concessie en 2.500 euro voor 50 jaar concessie) verdubbelen. De gemeenten Jette, Vorst en Anderlecht kozen ervoor om een eigen multiconfessioneel perceel in te richten. 

De multiconfessionele begraafplaats krijgt een eigen ceremoniezaal en ontvangstruimte, een ontwerp van architect Stefan De Dycker. De bouwplannen zijn vrijdag goedgekeurd. Beckers hoopt dat het gebouw er tegen het eind van het jaar staat.De bouwkosten worden geraamd op bijna 400.000 euro, waarvan het Brussels Gewest voor de helft bijdraagt. De begraafplaats krijgt met de nieuwbouw ook een eigen onthaal, waardoor het wordt losgekoppeld van de begraafplaats van Schaarbeek, waar het tot nu toe mee samenwerkte. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?