Moslimjongeren in dialoog met voorbijgangers: ‘Willen vooroordelen wegwerken’

© SDS/BRUZZ

Op zaterdagnamiddag gaan moslimjongeren op zes verschillende plaatsen in België, waaronder het Rogierplein in Brussel, in dialoog met toevallige passanten. Met die straatactie willen de jongeren komaf maken met vooroordelen. “Op deze manier willen we bruggen bouwen.”

Zaterdagmiddag worden passanten aan het Rogierplein nabij het Noordstation getrakteerd op een roos en een informeel gesprekje. Een vijftiental moslimjongeren staat er immers klaar om een gesprekje aan te knopen met toevallige voorbijgangers, voor de actie 'Wij zijn moslims'.

“Onderzoek heeft uitgewezen dat islamofobie en discriminatie het meest voorkomen op plaatsen waar de communicatie met moslims het schaarst is,” vertelt Fatih Bayraktar van de Islamitische Federatie van België, die het evenement organiseert, aan BRUZZ. Die federatie maakt deel uit van de van oorsprong Turkse beweging Milli Görüs.

“Dankzij deze actie komen wij in contact met mensen met wie wij deel uitmaken van deze samenleving en krijgen voorbijgangers de kans om moslims beter te leren kennen,” aldus Bayraktar. “Zo hopen we vooroordelen weg te werken en bruggen te bouwen.”

Positieve reacties

De moslimjongeren aan Rogier zijn op zaterdagmiddag voortdurend in gesprek. Een dertigtal voorbijgangers staat rond hun stand. “Wij hebben vandaag al veel positieve reacties gehad, en ook veel vragen over de islam,” vertelt Esmanur Aslan (19) aan BRUZZ. “Het is leuk en geruststellend om te zien hoe open mensen zijn.”

Het initiatief maakt deel uit van een grotere actie waarbij moslimjongeren niet enkel in België, maar over 210 plaatsen in heel Europa, Canada en Australië in gesprek gaan met passanten.

moslimjongeren rogierplein milli görus
© SDS/BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?