| Het Brussels kanaal.

MR hekelt overvloed aan afval in kanaal: 'Waarom geen afvalbarrière installeren?'

ADD
© BRUZZ
25/10/2021

Brusselse MR-leden hebben een voorstel tot resolutie ingediend om de hoeveelheid afval in het Brusselse kanaal te doen dalen. "Men kan er niet naast kijken. Als het afval niet wordt opgevist, komt het in de Schelde en vervolgens in de Noordzee terecht. Het is een echt ecologisch probleem", klinkt het.

Het water van het kanaal in Brussel stroomt langzaam van zuid naar noord en voert, ondanks de verschillende bestaande initiatieven om het probleem aan te pakken, heel wat afval met zich mee.

Elk jaar wordt ongeveer 40.000 kubieke meter slib gebaggerd en 200 kubieke meter afval van het wateroppervlak van het kanaal verwijderd door de Haven van Brussel. De Haven beschikt bovendien over twee boten die ook grofvuil op het wateroppervlak verwijderen. Ook de kaden en oevers worden regelmatig gereinigd en onderhouden.

Maar volgens Brussels volksvertegenwoordigster Aurélie Czekalski (MR) is dat echter niet genoeg. Ze diende een voorstel tot resolutie in dat woensdag in het parlement wordt besproken. Daarin vraagt ze onder meer om "alle mogelijke oplossingen te bestuderen om de vervuilende objecten uit het kanaal van Brussel te verwijderen, met inbegrip van de installatie van een afvalbarrière."

Die afvalbarrière - een idee van vzw Canal It Up - zou de hele breedte van het kanaal bestrijken en al het drijvend afval tegenhouden. "De installatie zou ook uitgerust worden met een rooster dat zich tot vijftig centimeter onder het wateroppervlak bevindt, om ook daar het afval tegen te houden. Op die manier wordt het afval, wanneer het tegen de barrière botst, op natuurlijke wijze naar de oever geleid en komt het terecht in een afvalvanger die het zelfs bij tegenwind vasthoudt."

In de resolutie, die ook ondertekend werd door partijgenoten Alexia Bertrand, David Weytsman en Viviane Teitelbaum, hamert Czekalski op het feit dat instrumenten nodig zijn voor de preventie en repressie van vervuilend gedrag in de zone rond het kanaal. Ze vraagt ook extra aandacht voor de biodiversiteit en de vergroening van de kaden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni