Muntpunt op het Muntplein

Muntpunt sluit uur vroeger door gestegen kosten

HUB
© BRUZZ
21/02/2023

Vanaf 1 maart zal bibliotheek Muntpunt om 19 uur sluiten en niet langer om 20 uur. "De personeels- en energiekosten zijn zodanig gestegen. Er moest iets gebeuren," zegt directeur Roel Leemans.

Sinds de start van Muntpunt, tien jaar geleden, was de bibliotheek tijdens de week altijd open tot 20 uur. Maar dat verandert dus. “Het is met pijn in het hart dat we deze beslissing nemen, zeker omdat Muntpunt de enige van de grote Vlaamse bibliotheken is met zo’n laat sluitingsuur. Hier wordt niemand gelukkig van,” zegt directeur Roel Leemans.

Maar vanwege de hoge energieprijzen en loonindexeringen moest er iets gebeuren. “We kregen wel extra steun, zowel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie als van de Vlaamse overheid, maar als de lonen met elf procent de hoogte ingaan en de werkingsmiddelen maar met vijf of zes procent stijgen, dan kom je er niet,” legt hij uit.

Minste schade

“Dus hebben we, samen met de overheden en de raad van bestuur, gezocht naar de oplossing die het minste schade toebrengt aan onze werking, en dat is ’s avonds een uur vroeger sluiten. Het is de enige manier om ons inhoudelijke aanbod te vrijwaren.”

Vanaf maart zal Muntpunt van maandag tot vrijdag open zijn van 10 tot 19 uur. Op zaterdag blijven de openingsuren onveranderd: 10 tot 18 uur.

Leemans: "Ook al schrappen we het liever niet, het laatste uur van de dag is het tijdsblok met de minst nieuwe passage. Tussen 19 en 20 uur komen er minder nieuwe mensen binnen dan de rest van de dag, maar er zit natuurlijk nog altijd volk."

'Het is met pijn in het hart dat we deze beslissing nemen'

Roel Leemans, directeur Muntpunt

Roel Leemans, algemeen directeur van Muntpunt

Door tijdens de week een uur minder lang open te zijn, hoopt Muntpunt zijn exploitatiekosten te verlagen. “Je moet het gebouw een uur minder lang verwarmen of afkoelen, je hebt een uur minder personeelskosten en ook de toiletdame betaal je een uur minder.”

De maatregel is volgens Leemans definitief. “Ja, het is structureel tenzij onze financiële situatie in de toekomst zou veranderen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni