Myria wijst op lacunes in onderzoek naar politiegeweld

© PhotoNews
| Transmigranten in het Maximiliaanpark

Het federaal migratiecentrum Myria wijst op gemiste kansen in het onderzoek van het Comité P, dat de politiediensten controleert, over politiegeweld tegen transmigranten. Dat meldt Le Soir.

In een recente nota, getiteld "Politie en transmigranten: waardigheid respecteren en ernstig onderzoek naar het geweld", wijst Myria op een methodologisch probleem in het onderzoek van het Comité P. Dat startte een onderzoek naar politiegeweld naar aanleiding van politieacties in het Maximiliaanpark in 2017, en als gevolg van een rapport van Dokters van de Wereld waarin getuigenissen over politiegeweld verzameld werden.

Maar Myria wijst nu op enkele lacunes in dat onderzoek. "Het onderzoek handelde enkel over de massale administratieve arrestaties van transmigranten. Het gaat daarbij om grote, geplande operaties, die minder problemen opleveren dan niet-geplande interventies", klinkt het, verwijzend naar een vaststelling van het commissariaat-generaal van de federale politie.

Volgens Myria heeft het Comité P zich hoofdzakelijk gebaseerd op observatie-operaties en analyses van klachten, en die zijn weinig talrijk, luidt het.

"De weinige contacten die het Comité P gehad heeft met de migranten vonden bovendien plaats in omstandigheden die niet bevorderlijk waren voor het afleveren van relevante getuigenissen, zoals het bezoek aan de cel na een arrestatie, moeilijke communicatie vanwege taalproblemen, ... .

Myria raadt dan ook aan bijkomende onderzoekspistes te bewandelen. "Eerder onderzoek van het Comité P heeft aangetoond dat onaanvaardbaar gedrag door politieagenten aan het licht kan komen door in vertrouwen te spreken met collega's wier anonimiteit wordt gegarandeerd," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?