| Het tijdelijke opvangcentrum in Elsene van Samusocial

Onzekere toekomst voor opvangcentra transmigranten

SG
© BRUZZ
21/08/2019

Tot twee keer toe verlengde de Brusselse regering de financiering van de opvangcentra van Samusocial en la Porte d’Ulysse voor transmigranten. Maar die financiering loopt eind augustus opnieuw af. "De opgevangen migranten komen niet terug op straat terecht", verzekert het kabinet van kersvers minister Alain Maron (Ecolo). Maar Brussel kijkt wel nog steeds naar de federale regering voor een langetermijnsoplossing.

“We hebben een oplossing nodig op lange termijn,” zegt Pascal Devos, woordvoerder van kersvers Brussels minister van Sociale Integratie Alain Maron (Ecolo), “dat kan bijvoorbeeld met een blijvend opvangcentrum. Het is natuurlijk wel de taak van de federale regering om zoiets te financieren, zo een akkoord kan nog even duren.”

Maar de migranten hebben snel een oplossing nodig. “Waarschijnlijk zal de Brusselse regering de financiering van de lokalen van Samusocial en la Porte d’Ulysse verlengen tot wanneer ze met de federale regering hebben samengezeten voor een betere oplossing,” vertelt Christophe Tielens, woordvoerder van Samusocial.

“Bij ons zitten er nu 90 transmigranten, maar onze faciliteiten zijn eigenlijk niet voor hen geschikt. Bovendien hebben onze kamers de hele winter vol gezeten en moeten ze gerestaureerd worden. We willen graag met alle belanghebbenden (het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, het Rode Kruis, het gewest, red.) samenzitten om het over de toekomst te hebben van de mensen die nu bij ons zitten, want dit kunnen we niet lang meer volhouden.”

“Bij mijn weten moet ik aan het eind deze maand de sleutels van la Porte d'Ulysse nog steeds afgeven, er is mij nog niets gecommuniceerd,” vertelt Mehdi Kassou, woordvoerder van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. La Porte d'Ulysse herbergt op dit moment zo'n 350 migranten.

Maron belooft snelle oplossing

“De oplossing zal er snel komen,” klinkt het nog bij Devos, “we treden zo snel mogelijk in gesprek met minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). De opgevangen migranten komen in elk geval niet terug op straat terecht." Nochtans liet De Block, net als haar voorganger Theo Francken (N-VA), al verschillende keren duidelijk verstaan dat de federale regering een opvangcentrum voor transmigranten niet wil financieren. Het is nog afwachten wat het standpunt van de volgende federale regering zal zijn.

In het het regeerakkoord van de nieuwe Brusselse regering wordt ook de oprichting van een opvangruimte voor vrouwelijke migranten vermeld, maar het is afwachten voor meer informatie op het bijeenkomen van de Brusselse regering na het zomerreces.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , transitmigranten , Maximilaanpark , opvangcentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni