regeerakkoord

Gewest zal opvangruimte voor vrouwelijke migranten openen

© PhotoNews
| Transmigranten in het Noordstation

De Brusselse regering zal ‘op zeer korte termijn’ een opvangruimte ter beschikking stellen voor migrantes die al dan niet vergezeld zijn door kinderen. Ze wil er ook op toezien dat de grondrechten van migranten – onder meer qua huisvesting – worden gerespecteerd. Dat staat in het regeerakkoord.

In het Brusselse coalitieakkoord is er ook aandacht voor de situatie van migranten in de stad. Het woord transitmigranten wordt niet gebruikt, maar uit de context wordt wel duidelijk dat het vooral over die groep gaat.

De meest concrete maatregel is de opening van een centrum voor vrouwelijke migranten. “Als concreet antwoord op de specifieke situatie van vrouwelijke migranten, hetzij alleenstaand, hetzij vergezeld van minderjarigen, zal de Regering op zeer korte termijn een opvangruimte ter beschikking stellen zodat dit publiek met zijn kinderen kan ontkomen aan de problemen die hen omringen,” stelt het regeerakkoord.

De groep vrouwelijke transitmigranten is veel kleiner dan de mannelijke populatie, maar ze is er wel degelijk.

Grondrechten en menselijke waardigheid

De regering belooft ook om het opvangcentrum ‘Porte d’Ulysse’, dat onder meer wordt uitgebaat door het Burgerplatform voor Vluchtelingen, verder te steunen.

In het algemeen wil de regering erop toezien “dat de grondrechten en de menselijke waardigheid van migranten zonder wettig verblijf worden gerespecteerd (gezondheidszorg, huisvesting, enz.).”

Anderzijds meldt de tekst van het akkoord ook dat de strijd tegen mensenhandel prioritair wordt voor de regering, “in hoofdzaak voor wat migranten betreft”. Die strijd moet samen met de verschillende politiediensten en terreinactoren verlopen, klinkt het nog.

Eerder was wat deining ontstaan omdat het regeerakkoord ook stelt dat het Gewest financiële steun wil vragen aan de federale regering om ook asielzoekers en transitmigranten te integreren in het dakloosheidsbeleid. Maggie De Block (Open VLD), minister van Asiel en Migratie in lopende zaken, liet toen snel weten dat daar geen sprake kon van zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?