N-VA overweegt klacht rond actie Extinction Rebellion: 'Close moet maatregelen nemen'

© PhotoNews
| Extinction Rebellion wil vrijdag na de lichtshow actie voeren op de Grote Markt

Actiegroep Extinction Rebellion is nog steeds van plan om vrijdag actie te voeren op de Grote Markt. Dat kan niet voor N-VA, die een klacht bij onder meer Comité P overweegt. "De burgemeester moet de veiligheid garanderen", aldus gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre.

Om haar eenjarig bestaan te vieren wil actiegroep Extinction Rebellion vrijdagavond actievoeren op de Grote Markt, na het klank- en lichtspel. De actiegroep zal haar plannen doorzetten, ook al geeft de politie geen toestemming voor de protestactie. Betogen op de Grote Markt mag immers niet.

Maar voor N-VA moet burgemeester Philippe Close (PS) hardere maatregelen nemen. “Indien de burgemeester de veiligheid niet garandeert, de wet niet naleeft en doet naleven, zal ik klacht indienen bij de toezichthoudende overheid en Comité P,” zei oppositielid Mathias Vanden Borre (N-VA) maandagavond tijdens de gemeenteraad.

'Nalatigheid burgemeester'

"Dit is onverantwoord. Er zijn honderden mensen aanwezig op de Grote Markt om te genieten van het klank- en lichtspel, zeker op een vrijdagavond. Paniek of rellen zijn helaas niet uit te sluiten", aldus Vanden Borre. "We hebben kunnen vaststellen dat de nalatigheid van de burgemeester bij de vorige betoging tot grote problemen heeft geleid."

N-VA wil dat de burgemeester alle leden van Extinction Rebellion oproept om vrijdagavond niet te protesteren op de Grote Markt en dat hij preventieve politiecontroles aan alle toegangen tot de Grote Markt aankondigt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?