Na de petitie: toch bomen voor Sint-Gillisvoorplein

© Bas Smets

Sint-Gillis laat het plan voor de heraanleg van het Voorplein wijzigen. Dat gebeurt onder druk van de inwoners, die een petitie waren gestart tegen de bomenkap op het plein. Het grote plein zou dan toch vijf platanen krijgen, de niveauverschillen worden afgeschaft en er komt een ‘derde stuk’ plein met bomenlaan, tussen Moskou- en Overwinningsstraat.

De overlegcommissie keurde een tiental dagen geleden de vergunning voor de heraanleg van het Voorplein goed, vertelt schepen Thierry Van Campenhout (PS) aan brusselnieuws.be.

Maar dat gebeurde onder drie voorwaarden. “Eén: dat er minstens één zitbank op het Voorplein komt. De bewoners willen ook op het plein kunnen zitten zonder te moeten consumeren op de terrasjes op het plein. We hebben dus aan het studiebureau gevraagd waar ze banken kunnen inpassen.”

Een tweede vereiste is dat er rekening wordt gehouden met de mobiliteit van mindervaliden. De kleine trapjes die de vijf zones in het oorspronkelijke ontwerp van elkaar scheidden, moeten verdwijnen. “Maar het plein helt natuurlijk wel, we hebben aan het studiebureau gevraagd te kijken hoe we dat oplossen.”

Hazelaars weg, platanen blijven
Een belangrijke derde eis van de overlegcommissie is dat er bomen overblijven op het grote Voorplein, niet alleen op het stuk aan de kerk.” “Dat hoefden niet per se de bomen te zijn die er nu al staan”, nuanceert Cathy Marcus (PS), schepen van Openbare Ruimte in Sint-Gillis. 

Tien van de huidige twaalf bomen op het plein worden gekapt. "Het zijn hazelaars, die niet echt bestand zijn tegen het leven in de stad. Ze kunnen op het plein niet verder doorgroeien. Hun dunne stammen zijn bovendien zwaar beschadigd door de marktkramers, die er met hun wagens geregeld tegen rijden."

Maar in tegenstelling tot in het oorspronkelijke plan heeft de gemeente nu wel aan landschapsarchitect Bas Smets gevraagd bomen te voorzien op het grotere plein. "De twee platanen die er al staan, doen het goed”, zegt Marcus. “Ze  groeien goed, voorzien het plein in de zomer van schaduw en spelen ook een rol bij de inperking van geluidsoverlast. Die bomen willen we graag behouden, en er nog een paar extra aanplanten.” In totaal voorziet Marcus vijf platanen op het plein.

'Mall arboré'
De voorziene extra bomen rond de kerk blijven ook behouden. Maar het schepencollege gaat nog een stap verder. “We hebben aan het studiebureau ook gevraagd een bomenlaan te voorzien tussen de Moskoustraat en de Overwinningsstraat”, zegt Marcus.

Van Campenhout heeft het over een "derde stuk Voorplein" en een "mall arboré", die een nieuw, groen perspectief zou moeten creëren voor de bezoekers van het Voorplein. Marcus: “Die bomenlaan moet dan ook de verbinding maken tussen het Voorplein en het Jansonplein, het vierkante plein dat in het kader van het wijkcontract Voorplein-Morichar ook zal worden herbekeken.”

De straat, die gebruikt wordt voor leveringen aan de markt en de restaurants in de Moskoustraat, zou wel toegankelijk blijven voor autoverkeer.

Het gewijzigde plan voor de heraanleg moet over enkele weken klaar zijn.

“In januari beginnen we met de heraanleg van de rioleringen”, zegt schepen Marcus. “De werkzaamheden zouden na een maand of drie afgelopen moeten zijn. Ze zullen de markt op het plein niet hinderen, omdat we telkens kleine stukjes zullen aanpakken. Van mei tot september, tijdens het terrassenseizoen, stoppen we. Vanaf oktober 2016 beginnen we dan met de eigenlijke heraanleg van het plein.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?