Na einde hongerstaking: Mahdi geeft geen nieuwe instructies of tijdelijke oplossingen

RF
© BRUZZ
22/07/2021
Updated: 22/07/2021 10.49u

Terwijl politici opgelucht reageren nu sans-papiers hun hongerstaking hebben beëindigd, is het voor actievoerders aan het UFO-gebouw nog geen reden om te stoppen met manifesteren. Zij blijven zich verzetten "zolang er geen regularisatie is", klinkt het.

De meerderheidspartijen reageerden woensdag opgelucht na het nieuws dat de sans-papiers in Brussel hun honger- en dorststaking hebben opgeschort.

Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V) is niet van plan om nieuwe instructies te geven of tijdelijke oplossingen aan te bieden. "Tijdelijkheid helpt niets vooruit", zegt hij donderdag in De Ochtend op Radio 1.

"Opgelucht. Met deze doorbraak, die ons een stap dichter brengt bij een menselijke oplossing, is de impasse doorbroken en een tragedie vermeden", schreef Groen-voorzitster Meyrem Almaci op Twitter.

Ook haar Franstalige collega Jean-Marc Nollet (Ecolo) drukte zijn opluchting uit. "Bedankt aan iedereen die er aan beide kanten, publiek of vanop de achtergrond, mee voor heeft gezorgd dat de situatie rond de hongerstakers opgehelderd kon worden."

"Gelukkig dat de sans-papiers de onderbreking van hun hongerstaking aankondigen en een dialoog starten met de autoriteiten", aldus PS-voorzitter Paul Magnette. "Bedankt aan Pierre-Yves Dermagne (de PS-vicepremier, red.) om dit punt met klem te verdedigen bij de regering en aan Philippe Close (de burgemeester van Brussel) voor de beslissende steun van de stad Brussel."

Voorzitter van Open Vld Egbert Lachaert spreekt van "goed nieuws". "Tevreden dat men eindelijk de neutrale zone kan laten werken en individueel de dossiers correct kan behandelen, zonder groepsdruk en zonder met mensenlevens te spelen. Bedankt voor correcte aanpak Sammy Mahdi en Alexander De Croo."

"De stopzetting van de hongerstaking is voor iedereen een opluchting", tweet ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Blij dat de oplossingen die Sammy Mahdi al dagen voorstelde eindelijk zijn aanvaard. Menselijkheid is niet valse hoop geven maar wel duidelijk en respectvol voor iedereen zijn." In een antwoord op DéFI-voorzitter François De Smet zegt Bouchez nog dat de opschorting van de hongerstaking niet het gevolg is van nieuwe criteria rond de regularisering.

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens is tevreden. "Gelukkig zonder dat er slachtoffers vielen. Dankzij neutrale zone, speciaal gezant en dialoog met organisaties ter plaatse werd grootste drama vermeden", schreef hij op Twitter.

Voor Vooruit reageerde Kamerlid Ben Segers op het nieuws. "Oef zeg. Oef oef oef. Proficiat aan al diegenen die achter schermen hard gewerkt hebben aan einde v deze crisis. Zodra regering met 1 stem sprak bleek veel mogelijk. Vanaf morgen gaan hongerstakers nr neutrale locatie. Laat ons daar nu succes van maken."

De hongerstaking had voor spanningen gezorgd binnen de Vivaldi-coalitie. Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) had premier Alexander De Croo maandag laten weten dat de regeringsleden van de PS uit de regering zouden stappen van zodra er een dode zou vallen. Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet had hetzelfde gesuggereerd.

Actievoerders in Gent leggen het bijltje nog niet neer

De actievoerders die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezetten uit solidariteit met ruim 400 Brusselse sans-papiers, stoppen voorlopig nog niet met hun acties. "Omdat het nog niet duidelijk is of de opschorting van de hongerstaking een daadwerkelijke oplossing betekent, blijven wij hier", zegt woordvoerder Jip Van Gool. "Zolang er geen regularisatie is voor de hongerstakers blijven wij acties voeren."

De actievoerders laten wel optekenen opgelucht te zijn dat de hongerstaking "eindelijk is kunnen stoppen", ondanks berichten over permanente gezondheidsschade bij de deelnemers. "We betreuren wel dat dit zo lang heeft moeten duren", klinkt het nog. "Verder wachten wij af of dit betekent dat er ook echt een oplossing komt voor hun situatie: regularisatie."

Vorige week gaf UGent-rector Rik Van de Walle aan dat hij verwacht dat de actievoerders tegen 25 juli het gebouw te verlaten. Als de actievoerders tegen dan niet zijn vertrokken, wordt de politie ingeschakeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, hongerstakers, Begijnhofkerk, Sammy Mahdi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni