| Sebastien (28), al 7 jaar dakloos

Na Etterbeek verplicht ook Oudergem daklozen tot nachtopvang

TDN
© BRUZZ
10/02/2021

In navolging van Etterbeek besliste ook Oudergems burgemeester Didier Gosuin (Défi) om daklozen desnoods via een administratieve aanhouding te verplichten nachtopvang te zoeken tijdens de vrieskou. Ook in Schaarbeek denkt men na over zo'n bijzondere maatregel.

Daklozen die onderdak weigeren, kunnen door de politie worden opgepakt. Dat is in een notendop de verordening die sinds begin deze week van kracht is in de gemeente Etterbeek. "Daklozen op het grondgebied zijn verplicht een schuilplaats te zoeken in ons nachtasiel", aldus burgemeester Vincent De Wolf (MR). "We hebben genoeg capaciteit beschikbaar gesteld zodat niemand in de vrieskou de nacht op straat moet doorbrengen."

De Wolf stuurde de voorbije dagen preventieambtenaren op pad. En ook de politiepatrouilles circuleerden in Etterbeek met bijzondere aandacht voor de daklozen. "In totaal hebben we vier personen van straat geplukt die niet uit eigen beweging naar onze opvangcentra waren gegaan", vertelt De Wolf woensdag aan BRUZZ. Drie van hen lieten zich meteen vrijwillig naar het nachtasiel brengen.

Eén dakloze had wel wat meer overtuiging nodig. "Zoals de bijzondere maatregel dat voorschrijft, zijn we met hem naar het ziekenhuis geweest voor een medische controle. Daaruit bleek dat de vrieskou een gevaar voor zijn leven inhield", aldus De Wolf. "Dat heeft de man overtuigd om toch een beroep te doen op de schuilplek die het OCMW van Etterbeek aanbiedt. Een administratieve aanhouding was dus niet nodig."

"Het is mijn plicht om daklozen te beschermen. Ook tegen zichzelf"

Didier Gosuin, burgemeester Oudergem

20190314 Didier Gosuin BRUZZ ACTUA 1662

Dezelfde methode wordt toegepast in Oudergem, waar burgemeester Didier Gosuin (Défi) een gelijkaardige maatregel nam. In zijn gemeente moesten tot dusver vijf daklozen door preventiewerkers overtuigd worden om de warmte van de opvangcentra op te zoeken. "Deze weersomstandigheden zijn uitzonderlijk. Als burgemeester is het mijn plicht om deze mensen te beschermen, ook tegen zichzelf", legt Gosuin uit.

In Watermaal-Bosvoorde werkt men op dezelfde wijze als in Etterbeek en Oudergem, maar administratieve aanhoudingen kunnen er niet uitgevoerd worden. Er zijn opvangplekken voorhanden, in een hostel, het politiebureau en in het noodcentrum van het OCMW. Daklozen worden actief opgespoord, maar moeten vrijwillig onderdak aanvaarden. "Wanneer we echt vrezen voor hun gezondheid bellen we de hulpdiensten", aldus de kabinetschef van burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo).

De gemeente Schaarbeek ziet ook wel heil in de methodes van De Wolf en Gosuin, maar zo'n verordening is er nog niet van kracht. "We hebben gevraagd aan het OCMW of het zin heeft eenzelfde maatregel te nemen", aldus de woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni