| Zakaria Moussa, bezieler van het project Les Colis du Coeur, stierf op 21 juni aan de gevolgen van een hartaanval.

Naasten van overleden Zakaria zetten solidariteitsacties voort

Tim De Neve
© BRUZZ
29/07/2020

Vrienden en familie van de overleden Zakaria Moussa, die tijdens de coronacrisis spontaan aan voedselbedeling deed in de Marollen, hebben een nieuwe solidariteitsorganisatie opgericht. "We dragen deze op aan Zakaria en zetten zijn roeping voort", zegt jongere broer Hicham Moussa. De eerste actie van de vzw 'Zakaria' richt zich op schoolgaande kinderen.

Zakaria was nog maar net 26 geworden toen hij op 21 juni onverwachts overleed na een hartstilstand. Bij sportclub Anneessens 25 hielp de Brusselaar sinds het prille begin van de coronacrisis met voedselbedeling. Omdat Zakaria merkte dat er ook in zijn Marollenwijk en bij uitbreiding in heel het Gewest nood was aan iets gelijkaardigs, stampte hij samen met vrienden en familie het project 'Les Colis du Coeur' uit de grond.

In de eerste week in april deelden Zakaria en andere vrijwilligers uit de wijk zo'n 85 voedselpakketten per dag uit, maar gaandeweg gingen er dagelijks meer dan 450 voedselpakketten de deur uit. Dat deden de marolliens gedurende anderhalve maand vanop het gelijkvloers van de gezinswoning van Zakaria.

In mei moesten heel wat vrijwilligers opnieuw aan de slag, waardoor de voedselbedeling ook werd stopgezet. Om de liefdadigheidsactie in schoonheid af te sluiten, deelden Zakaria en co. nog speel- en snoepgoed uit aan ruim 400 kinderen, onder meer in het Koningin Fabiolaziekenhuis en het Sint-Pietersziekenhuis.

Schoolmateriaal uitdelen

Zakaria had nog heel wat ideeën voor andere solidariteitsprojecten, maar kan die na zijn plotse overlijden niet meer realiseren. "Daarom zetten wij nu zijn droom verder met de oprichting van een nieuwe vzw. Die dragen we aan hem op en zal dus ook zijn naam dragen. Dit is het ultieme eerbetoon aan mijn grote broer", vertelt Hicham Moussa. "We zijn trots op Zakaria en hopen zijn laatste wensen waar te maken."

Het eerste project van de gloednieuwe vzw Zakaria staat al in de steigers. De vrienden en familie kopen met behulp van ingezameld geld schooltassen en ander schoolmateriaal aan om die aan Brusselse kinderen in nood te schenken. "We hopen deze zomer zo 300 kinderen te helpen, zodat zij goed aan het nieuwe schooljaar kunnen starten", aldus Hicham.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , jongeren Marollen , les colis du coeur , Zakaria Moussa , Hicham Moussa , vzw Zakaria

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni