Nationale actiedag in openbare diensten op 31 mei

© PhotoNews
| Lege perrons in het Zuidstation op de nationale stakingsdag op 13 februari 2019.

Er komt een nationale actiedag in de openbare diensten, op 31 mei. Dat is vernomen van de verschillende vakbonden. De actie is gericht tegen de "algemene malaise" in de sector, klinkt het. Christelijke vakbond ACV wil op 19 mei al actie voeren. Ook in het onderwijs zijn stakingsplannen op die dag.

De actiedag geldt voor alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De acties kunnen verschillende vormen aannemen.

De socialistische overheidsvakbond ACOD dienst alvast een nationale stakingsaanzegging in, aldus een woordvoerder.

De actie is gericht tegen de algemene malaise in de overheidssector, vertelt Gerda De Norre van de liberale overheidsvakbond VSOA. "We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen. De coronacrisis heeft aangetoond dat in moeilijke tijden een sterke overheid noodzakelijk is".

De drie overheidsvakbonden gaan daarom op 31 mei actie voeren voor "meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen", klinkt het bij de ACOD.

Minimale dienstverlening

Bij de socialistische overheidsvakbond kan de actiedag gepaard gaan met stakingen. Ludo Sempels van ACOD Spoor bevestigt alvast dat bij het spoor gestaakt zal worden. In dat geval moet een minimale dienstverlening geactiveerd worden.

De christelijke en liberale overheidsvakbonden dienen geen nationale stakingsaanzegging in. Maar in bepaalde sectoren kunnen wel stakingen plaatsvinden, aldus Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten.

"We willen een sterk signaal geven aan de verschillende overheden", aldus Coolbrandt.

Niet alleen op 31 mei zal overigens actie worden gevoerd. "De nationale actiedag is het orgelpunt. We gaan ook al eerder actie voeren, en starten al op 19 mei", zegt Coolbrandt.

Onderwijs

Onderwijsvakbond ACOD Onderwijs neemt deel aan de stakingsplannen. "Er is heel wat enthousiasme om deel te nemen aan de staking", zegt algemeen secretaris Nancy Libert.

De onderwijsvakbond schaart zich achter de algemene eisen van het overheidspersoneel, maar heeft ook specifieke eisen. "We willen meer handen op de werkvloer en het behoud van onze pensioenen."

Het is van 2018 geleden dat er in het onderwijs werd gestaakt. Of ook de christelijke en liberale vakbonden gaan staken in het onderwijs is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?