Nederlandse staatssecretaris wil vluchtelingen terugsturen naar laatste doorreisland

© Twitter Mark Harbers
| De Nederlandse staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid (VVD) Mark Harbers baseert zijn aanpak voor het migratievraagstuk op het Dublin-akkoord.

Asielzoekers die binnen Europa doorreizen moeten strikter worden aangepakt. De Nederlandse regering wil doorreizen ontmoedigen door migranten terug te sturen naar het laatste doorreisland, België of Duitsland. Daarover moeten binnen de EU afspraken worden gemaakt, zegt staatssecretaris Mark Harbers (VVD).

Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) wijst op het Europese Dublin-akkoord, waarin is besloten dat een vluchteling asiel moet aanvragen in het eerste land waar hij aankomt. "Dat doet hij vaak niet, omdat hij naar Nederland of Zweden wil."

Ook het terugsturen lukt volgens Harbers lang niet altijd. "Wat we wel weten: als je niet via Schiphol of een van de havens hier bent gekomen, en dat zijn er maar weinig, ben je via Duitsland of België gereisd."

"Wij zeggen in het regeerakkoord: als een asielzoeker bij de grens wordt tegengehouden, wordt hij overgedragen aan Duitsland of België", aldus Harbers, die vandaag zijn aanpak van het migratievraagstuk presenteert. Die landen moeten op hun beurt asielzoekers overdragen. "Als een asielzoeker weet dat de EU zo werkt, ontmoedigt dat doorreizen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?