Asielzoekers slapen aan het aanmeldcentrum Pacheco 4

| Asielzoekers slapen aan het aanmeldcentrum Pacheco 4

Nederlandse rechter weigert opnieuw asielzoeker naar België te sturen door gebrek opvang

© BRUZZ
05/01/2024

Een Nederlandse rechter heeft beslist een asielzoeker, ondanks het Dublin-akkoord, niet naar België terug te sturen. De reden: België kan geen opvang garanderen voor alleenstaande mannen.

Een alleenstaande mannelijke asielzoeker mag niet naar ons land worden gestuurd om hier zijn asielaanvraag te doorlopen. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V).

Het gaat om een Nigeriaanse man die eerder al in Italië, Duitsland, Frankrijk en in 2021 ook in België om internationale bescherming gevraagd. Daarna belandde de man in Nederland, maar volgens de Dublinregels moest hij van de Nederlandse overheid terug naar Frankrijk of België voor zijn asielaanvraag.

De man wilde niet naar België omdat er geen garantie is op opvang voor alleenstaande mannen. De Nederlandse rechter gaf de man gelijk. Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse rechter zo oordeelt. In februari 2023 moest een Chinese asielzoeker niet terug naar België omdat hij een 'onmenselijke behandeling' zou kunnen krijgen.

"Wij passen de Dublinregels toe", klinkt het bij het kabinet van De Moor. "Over rechtspraak in een andere EU-lidstaat kan België zich niet uitspreken. België blijft meewerken. EU-solidariteit is noodzakelijk, maar we moeten op dit moment helaas moeilijke keuzes maken, omdat het opvangnetwerk nog steeds onvoldoende plaatsen heeft. De Belgische staat blijft opvangplaatsen openen en zoeken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni