Villa Dewin

Negatief advies voor appartementsblok naast Villa Dewin

BVR
© BRUZZ
21/12/2016

Dinsdag heeft de overlegcommissie een negatief advies gegeven voor de bouw van 51 appartementen vlak naast de beschermde Villa Dewin, in Vorst. Dit advies betekent een overwinning voor het wijkcomité Quartier Meunier, dat zich van meet af aan tegen het project verzette.

De overlegcommissie gaf dinsdag unaniem een ongunstig advies voor de bouwaanvraag van een immobiliënproject met 51 appartementen verdeeld over 6 verdiepingen bovengronds, en 67 parkeerplaatsen ondergronds. Dat appartementsblok zou in het niet-beschermde deel van de tuin van de art deco Villa Dewin moeten komen, in de Meyerbeerstraat.

De commissie hield expliciet rekening met de impact van het appartementsgebouw op de ernaast gelegen villa, en het stuk tuin dat wel beschermd is. Het advies spreekt ook van een stedenbouwkundige stijlbreuk. Het appartementsblok zou immers veel hoger, dieper en moderner gaan dan de andere gebouwen in de wijk.

Voorzichtig positief
“Het blok zou de hele buurt overschaduwen”, zegt Rika Van Herreweghe van Quartier Meunier. “Er is geen enkele coherentie met de overige huizen die er rond staan, alle lichtinval wordt weggenomen en een heleboel oude bomen zouden ook nog eens gekapt moeten worden."

Van Herreweghe is dan ook blij met het advies, maar blijft voorzichtig. “Dit advies is niet bindend”, zegt ze, “het is uiteindelijk het Gewest dat beslist. Maar ik hoop dat die het advies volgt, want uiteindelijk heeft ook de directie Stedenbouw, die in deze commissie zat, en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen negatief geadviseerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni