Neo-project neemt nieuwe horde

Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft de Raad van State zich gunstig uitgesproken over de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP). Door die wijziging kan de Stad Brussel een stedenbouwkundig attest afleveren voor het Neo-project op de Heizel. “De werken beginnen ten laatste begin 2018”, klonk het gedecideerd.

Op vraag van Groen-parlementslid Arnaud Verstraete gaf minister-president Vervoort woensdag een stand van zaken over de vergunningen voor het Neo-project. De belangrijkste voorwaarde voor het Neo-project is dat de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) door de Raad van State wordt goedgekeurd. Die keurde de wijziging, waarbij er wettelijk ruimte wordt gemaakt voor een shoppingcentrum op de Heizel, eerder in 2015 af.

Het Gewest moest haar huiswerk dus opnieuw maken en lanceerde een nieuwe effectenstudie en openbaar onderzoek. Op vraag van Verstraete liet minister-president Vervoort weten dat het aangepaste GBP nu wél is goedgekeurd door de Raad van State. “We hebben een positief advies ontvangen. Op 9 maart zal de regering dat advies bekrachtigen”, klonk het zelfverzekerd.

Als dat inderdaad het geval is, dan kan de Stad Brussel een stedenbouwkundig attest afleveren voor het Neo-project, mét bijhorend winkelcentrum. De bouwpromotor had die overigens al aangevraagd, zonder dat daar eigenlijk een wettelijke basis voor was.

Stap richting bouwvergunning
Maar, ook nu is die wettelijke basis nog niet gegarandeerd, concludeert Verstraete. “Als het GBP wordt goedgekeurd op 9 maart, kan er nog steeds binnen 60 dagen beroep worden aangetekend.” Begin mei is er dus pas echt zekerheid voor het afleveren van een stedenbouwkundig attest.

Een attest is overigens ook nog maar een eerste stap richting een bouwvergunning. En ook de milieuvergunning is nog niet in orde, tegenstanders van het project hopen dat het effectenrapport zal aantonen dat er nog problemen zijn op vlak van mobiliteit en de impact op de handel en het milieu.

Minister-president Vervoort liet weten dat hij wel degelijk nog rekening houdt met beroepsprocedures. “Dat risico bestaat altijd bij dergelijke grootschalige projecten.” Toch is de minister-president ervan overtuigd dat de vooropgestelde timing zal worden gehaald. “Eind 2017 of begin 2018 beginnen de werken.” De opening is voorzien voor 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?