Net Brussel haalde 70 zakken slachtafval op na Offerfeest

© Toshihiro
| (archiefbeeld)

De Brusselse ophaaldienst van Net Brussel verzamelde na het Offerfeest zo'n 70 zakken slachtafval die op straat werden achtergelaten. Die werden hoofdzakelijk in de buurt van het Brusselse kanaal gevonden. De netheidsdiensten van de negentien gemeenten haalden zelf ook nog slachtafval op, al klinkt het overal dat het fenomeen jaar na jaar afneemt.

Net zoals vorig jaar werden er het voorbije weekend geen officiële, tijdelijke slachtvloeren ingericht tijdens het Offerfeest in Brussel. Een gevolg was dat enkele moslims de rituele slachting thuis uitvoerden, al was het aantal overtredingen opnieuw beperkt.

In totaal haalde Net Brussel 70 zakken slachtafval op, waarvan het merendeel in de buurt van het kanaal werd gevonden. “Vooral aan de Vilvoordsesteenweg, de Vilvoordselaan en de Mariemontkaai vonden we de meeste zakken,” vertelt woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse aan BRUZZ. “Daar wonen weinig mensen, dus het is makkelijk om je afval er achter te laten.” In de zakken zaten vooral de delen van het schaap die niet opgegeten worden, zoals de huid en het karkas.

Daling

Naast Net Brussel haalden de netheidsdiensten van de gemeenten zelf ook slachtafval op, maar de definitieve balans is nog niet opgemaakt. In Schaarbeek werden op maandag zo’n twintig zakken gevonden, en op dinsdag nog eens vijf. In Brussel-Stad werden tot op heden slechts vijf zakken gevonden, allemaal in de Sint-Annadreef. “Heel weinig”, klinkt het bij de dienst Netheid van de gemeente.

Net zoals vorig jaar – toen Net Brussel 61 zakken ophaalde, en de gemeentediensten 65 zakken – is er volgens Cornesse sprake van een daling van de hoeveelheid achtergelaten slachtafval in vergelijking met vroeger.

“Het Offerfeest viel opnieuw in de vakantie, waardoor heel wat gelovigen het feest vieren in hun land van origine,” aldus de woordvoerder. “Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor een gift, wat een alternatief is voor het offeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?