Politie redt 9 schapen van Offerfeest

Godfried Roelant, Kevin Meyvaert
© BRUZZ
11/08/2019
Updated: 12/08/2019 07.19u

BRUZZ kon de lokale politie van Brussel Hoofdstad-Elsene even volgen bij hun controle zondag.

De Brusselse politie voert dit weekend controles uit om te voorkomen dat schapen tijdens het Offerfeest onverdoofd worden geslacht op tijdelijke slachtvloeren. Bij een controle deze vrijdag in Haren werden zo twee schapen in beslag genomen en ook zaterdag werd een schaap, dat verstopt was op een balkon in Elsene, overgebracht naar een dierenasiel."Het is altijd iets speciaal, maar laten we heel duidelijk zijn: het is echt een minderheid die zich daar aan bezondigt."

Overal ter wereld vieren moslims vanavond het Offerfeest. Dat valt ieder jaar zo’n zeventig dagen na het einde van de ramadan, vergelijkbaar met de christelijke vastenperiode. Volgens de traditie wordt er die avond een schaap, lam of geit als offer gebracht. Al kiezen moslims in Europa steeds vaker voor een financiële gift aan minderbedeelden als alternatief.

Onverdoofd slachten alleen in Abattoir

Traditioneel wordt het schaap geslacht zonder het op voorhand te verdoven, zoals de oorspronkelijke traditie het voorschrijft. Tegen die praktijk vaardigde Vlaanderen op 1 januari dit jaar een algemeen verbod uit en ook in Wallonië is het niet langer toegestaan.

Ook in Brussel is het onverdoofd slachten niet langer toegelaten, zij het dan enkel op ‘niet-erkende tijdelijke slachtvloeren’. In de Abbattoir in Anderlecht mag er wel nog op die manier worden gewerkt, maar particulieren zijn daar niet welkom. Zowel het Brussels Gewest als de gemeenten besloten dit jaar om voor de eerste keer geen tijdelijke slachtvloer in te richten voor het Offerfeest.

Schaap op balkon

Daarom controleerde de politie dit weekend op onverdoofd slachten. Het ziet daarbij ook toe op illegaal schapenvervoer, dat eveneens verboden is. En met resultaat.

Naast twee schapen in een tuin in Haren, trof de politie gisteren ook een schaap aan op een balkon in Elsene.

De zone Brussel-Hoofdstad-Elsene nam vrijdag twee schapen in beslag in Haren. Een buurtbewoner alarmeerde de politie over twee schapen die in de tuin van de buren werden klaargemaakt voor het Offerfeest.

Ook gisteren werd er een schaap, dat verstopt was op een balkon in Elsene, in beslag genomen. De dieren werden overgebracht naar het asiel Veeweide in Anderlecht dat extra plaats maakte voor ongeveer twintig schapen. Uiteindelijk zouden er zo 9 schapen in beslag genomen zijn en overgebracht naar het dierenasiel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Offerfeest, politiecontroles, schapen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie