Vooralsnog geen tijdelijke slachtvloer in Brussel

HD
© BRUZZ
28/07/2019

Wie in Brussel voor het Offerfeest een schaap ritueel wilt laten slachten, zal andere oplossingen moeten zoeken. Noch de gemeentes, noch het gewest hebben plannen om een tijdelijke slachtvloer in te richten zoals in 2016 het geval was.

In Brussel is onverdoofd slachten nog niet algemeen verboden zoals in Vlaanderen en Wallonië, maar in praktijk zijn er weinig opties als de lokale overheden geen slachtvloer inrichten. Schapen slachten voor het Offerfeest kan in Brussel dus alleen in erkende slachthuizen. Daar is er maar één van in heel het Gewest, namelijk Abattoir in Anderlecht en die aanvaarden geen privépersonen.

Geen middelen

Daarom besloot de gemeente Molenbeek in mei om een toelating voor de inrichting van een tijdelijke slachtvloer aan te vragen aan het Gewest. "In onze gemeente is de vraag enorm", zei woordvoerder Rachid Barghouti toen tegen BRUZZ. "Als het Gewest zelf geen tijdelijke slachtvoeren inricht, moeten wij dat doen."

Daar komt Molenbeek nu van terug. Volgens bevoegd schepen Abdellah Achaoui (PS) is er te weinig tijd om de nodige vergunning te bekomen. Die reden horen we ook bij Brussel-Stad en Schaarbeek. Technisch directeur openbare reinheid Nicolas Vazquez bij Brussel-Stad geeft aan dat het nagenoeg onmogelijk is voor gemeentes om een degelijke tijdelijke slachtvloer in te richten: “De gemeenten hebben niet de middelen om de complexe reglementering na te volgen. Het Gewest is in feite de enige autoriteit die dat kan regelen.”

Geen interesse

Bij de gewestelijke autoriteiten zijn er geen plannen om een tijdelijke slachtvloer in te richten. Voormalig woordvoerder Eric Laureys van de vroegere bevoegde staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) zegt niet op de hoogte te zijn van enige plannen. Dat hoeft niet te verbazen, Debaets was tijdens haar legislatuur een sterke voorstander van een totaalverbod op onverdoofd slachten, maar kreeg dat er niet door dankzij haar coalitiepartners. De huidige bevoegde minister Bernard Clerfayt (Défi) zegt “niet op de hoogte” te zijn.

Geen problemen

In voorbije jaren heeft het gebrek aan slachtvloeren geen grote problemen met zich mee gebracht. Volgens Vazquez zijn er vorig jaar maar een klein aantal karkassen of slachtafval van schapen aangetroffen, achtergelaten door sluikstorters die het mes in eigen handen hebben genomen. Hij voorziet geen problemen voor het Offerfeest van 2019: “Mensen vinden andere oplossingen. Omdat het vakantie is gaan veel mensen bijvoorbeeld naar Marokko, waar dit probleem zich niet stelt.” Een andere oplossing is jouw ritueel geslacht vlees bij de slager halen, of zelfs kiezen voor een gift. Wie genoeg middelen heeft kan zich wenden tot een privé-slachthuis buiten het Gewest waar enkel verdoofd geslacht wordt.

Tijdelijke slachtvloeren en onverdoofd slachten zijn politiek aangebrand onderwerpen. Naast rechtszaken voor het Europees Hof zagen we dat vooral terug in aanloop van de verkiezingen, waar interne strubbelingen over het onderwerp vooral de groene partijen verdeelden. Zelfs in het Brusselse regeerakkoord, onderhandeld door een groene meerderheid, is er geen totaalverbod te bespeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, tijdelijke slachtvloer, Onverdoofd slachten, Offerfeest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni