31 januari 2020: een gedeeltelijke staking bij Net Brussel maakt dat vuilniszakken blijven staan op de Elsensesteenweg en elders

Net Brussel wijzigt ophaalkalender: witte zak nog maar één keer in de week opgehaald

MVDH
25/04/2023

Vanaf 15 mei is het verplicht om organisch afval te sorteren in de oranje zak, zullen er opnieuw nachtelijke ophalingen plaatsvinden en kan je in tien gemeenten de witte zak nog maar eenmaal per week buitenzetten. De veranderingen in de manier waarop Brussel zijn afval wil ophalen, zorgden eerder al voor heel wat opschudding en verwarring, maar de nieuwe ophaalkalenders moeten nu duidelijkheid scheppen.

“De nieuwe kalenders zijn te vinden op de website van Net Brussel en vervangen de oude kalenders vanaf 15 mei in alle 19 gemeenten”, zo kondigde Brussels minister van Netheid Alain Maron (Ecolo) dinsdag aan. Tussen 2 en 12 mei zullen alle Brusselaars ook een fysiek exemplaar in de bus krijgen.

De nieuwe kalenders zijn strikt genomen eigenlijk geen ophaalkalenders meer, maar "buitenzetkalenders", met de dagen en uren waarop vuilniszakken op straat moeten belanden in plaats van wanneer ze opgehaald worden. Daarnaast zijn er echter nog andere nieuwigheden.

Zo wordt het gebruik van de oranje zak verplicht, vinden er voortaan op zaterdag geen ophalingen meer plaats, en komen de ophaaldiensten in het nieuwe systeem ook ’s avonds langs op een aantal grote verkeersassen in de stad. “Dit nieuwe uurrooster zorgt voor een vlotter verkeer en voorkomt dat de vuilniszakken te lang op de stoep blijven staan in deze drukke straten”, aldus Maron. Dat moet een positieve invloed hebben op de openbare netheid en op het werk van de reinigingsdiensten die hierdoor makkelijker hun werk kunnen doen." Hoe langer zakken blijven staan, hoe meer kans dat ze gescheurd worden of wegvliegen, klinkt het argument daarbij.

In La Capitale geeft Maron wel toe dat de avondophaling soms lastig kan zijn voor mensen die laat werken en hun afval hierdoor niet voor 20 uur buiten kunnen zetten. “Geen enkel systeem is perfect, maar de veranderingen hebben veel voordelen en in werkelijkheid zal de ophaling nog altijd niet overal stipt op hetzelfde tijdstip gebeuren”, aldus de minister.

Witte zak

Een andere aanpassing in de nieuwe kalender is dat in 10 gemeentes de witte zakken voortaan slechts één keer per week opgehaald worden. Het gaat om om de gemeentes Oudergem, Sint-Agatha-Berchem, Brussel-Stad (enkel in Haren en Neder-over-Heembeek), Evere, Ganshoren, Jette, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe. De andere helft van de Brusselse gemeenten zal op een later tijdstip volgen, maar dat is, zoals Maron zelf zegt, niet meer voor deze legislatuur.

Volgens Maron is die verandering een logisch gevolg van de intrede van de oranje zak en het feit dat heel wat soorten plastic verpakkingsafval nu in de blauwe zak moeten. “Daardoor is de inhoud van de witte zak gehalveerd”.

De verminderde ophaling van de witte zakken zorgt volgens Maron voor 15 tot 20 procent minder afgelegde kilometers door de ophaaldiensten wat een “positieve impact heeft op het milieu en de levenskwaliteit van de Brusselaars". De containers van de bewoners van appartementsgebouwen in de tien gemeenten zullen wel nog steeds tweemaal per week worden opgehaald net als in de overige Brusselse gemeenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni