Netwerk van 'babyknuffelaars' vervangt ouders

LG
© Belga
09/12/2019

Het Universitair Ziekenhuis Koningin Fabiola doet sinds kort beroep op een netwerk van 'babyknuffelaars' om zwaar zieke borelingen te sussen wanneer de ouderlijke warmte even niet op voorraad is. De zuigelingen die extra aandacht ontvangen, doen het opmerkelijk beter, schrijft Het Nieuwsblad.

Dominique Biarent leidt de afdeling intensieve zorg in het Universitair Kinderziekenhuis. Enkele maanden geleden startte het ziekenhuis een samenwerking op met vzw Les calineurs de bébés. Hun vrijwilligers zijn aanwezig op de afdeling en zorgen voor extra ademruimte voor de nieuwbakken ouders. De zuigelingen krijgen van hen een troostknuffel, warmte en zachte woordjes ingefluisterd. Maar dat gebeurt enkel als de ouders daarmee instemmen. "De ouders kunnen nu eenmaal geen 24 uur lang aan het bed staan", stelt dokter Biarent in Het Nieuwsblad.

De kinderen die de extra aandacht ontvangen van de vrijwilligers, zijn zwaar zieke baby's en peuters jonger dan twee jaar oud.

Het is altijd moeilijk als zo’n kindje even alleen in het ziekenhuis is. Verpleegsters vinden dat ook lastig om te zien, maar hebben niet de tijd om met allemaal constant zelf bezig te zijn. Daarnaast is het geen eenvoudige doelgroep om vrijwilligers voor in te zetten, want het is zwaar. Kinderen kunnen sterven. Maar de vrijwilligers van de vzw krijgen een goede begeleiding, én een debriefing door onze psychologen achteraf”, zegt dokter Biarent.

“Dat maakt dit project voor ons zo uniek en waardevol. We zien ook resultaat van die extra lichaamswarmte. Kindjes die door de vrijwilligers ondersteund worden, doen het merkelijk beter.”

Sinds kort bestaat het project niet enkel meer op intensieve zorg, maar loopt het ook op neonatologie. De vzw laat weten dat ze graag zouden uitbreiden naar andere ziekenhuizen in Brussel en de rest van het land.

De selectieprocecure voor vrijwilligers is erg strikt, en voorlopig worden er geen nieuwe werkkrachten aangenomen. De vzw telt momenteel een vaste poele van 20 vrijwilligers, en zo'n 2.000 extra mensen hebben zich reeds opgegeven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , babyknuffelaar , baby , ziekenhuis , Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola , Les câlineurs de bébés

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni