Nieuw: cohousing met moduleerbare ruimtes

Kris Hendrickx
© BRUZZ
23/04/2018
© © Fitmynest | Een van de Molenbeekse projecten als kladschets, met speelplein, kippen, tuin en sauna.

Steeds meer mensen gaan in een complex wonen waar ruimtes gedeeld worden. Fitmynest gaat een stap verder: de grootte van de woningen wordt er aangepast aan de veranderende behoeften van het gezin.

Cohousing zit de voorbije jaren in de lift. Veel mensen kiezen ervoor om in een woonproject te stappen waarin een deel van de ruimte voor het gezin is en andere ruimten gemeenschappelijk. Het kan dan bijvoorbeeld om een grote keuken, een werkplaats of een dakterras gaan.

De coöperatieve Fitmynest gaat een stap verder. De organisatie plant cohousingprojecten waarbij de oppervlakte van de verschillende appartementen kan aangepast worden in de loop der jaren. Op dit moment plannen twee groepen zo’n nieuwbouwproject in Molenbeek, weet Le Soir en bevestigen de initiatiefnemers aan onze redactie.

Het concept vertrekt uit de volgende vaststelling: het merendeel van de inwoners van België woont in te grote woningen. Volgens een recente studie geldt dat voor 70 procent van de bevolking. De overtollige oppervlakte is vaak het gevolg van veranderingen in de gezinssituatie: kinderen gaan het huis uit, koppels gaan uit elkaar.

In een moduleerbaar project kan je ook langer zelfstandig wonen op je oude dag.

Marina Aubert

“Ouders waarvan de kinderen het huis uit zijn, worden dan ouder in een woning die op den duur te groot is om nog te onderhouden, waardoor ze dan op hun beurt moeten vertrekken naar een plek waar ze niet altijd willen zijn”, legt Marina Aubert van Fitmynest uit. “Dat willen we vermijden met ons project. In de groepen die nu een moduleerbaar woonproject plannen, zitten ook mensen die voor hun pensioen staan en hopen om hun oude dag door te brengen in een gemeenschap waar ze langer zelfstandig kunnen wonen, waar oud en jong ook iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Technisch functioneert Fitmynest als volgt: de woningen worden gebouwd met een houten skelet waarin wanden makkelijk kunnen vervangen worden door een opening of een raam (of omgekeerd). “Op dit moment werken we enkel met nieuwbouw, maar we onderzoeken nu ook of we het concept bij renovatie kunnen toepassen.”

De verschillende bewoners kopen elk een aandeel in het project. Als ze aan meer ruimte toe zijn (en die beschikbaar is), huren ze een deel van de woning van één van de buren.

Een appartement van 70 vierkante meter in het project zal zo'n 200.000 euro kosten. De grond blijft net zoals dat bij Community Land Trust Projecten het geval is in handen van de stichting achter het woonproject.

Fitmynest
© Fitmynest | De twee oprichtsters van Fitmynest, met rechts Marina Aubert

Momenteel bevinden zich twee Brusselse groepen in de planningsfase, beide in Molenbeek. “De eerste bestaat vooral uit expats en met uiteenlopende profielen”, vertelt Aubert. “Er zijn zowel kunstenaars bij als wetenschappers en grafici. Ook qua leeftijd verschillen ze: er zijn jonge ouders bij, alleenstaanden en gepensioneerden.” De groep heeft een terrein op het oog in de buurt van Karreveld.

Een tweede groep is afkomstig van Molenbeek en heeft een Belgo-Marokkaans profiel. De kandidaat-cohousers leerden elkaar kennen in het netwerk rond het lokale ICT-initiatief Molengeek.

Objectenbibliotheek

Fitmynest wil het project zo duurzaam mogelijk maken. “We zorgen ervoor dat de bewoners elkaar in de planningsfase goed leren kennen. Voorbereidende taken doen ze bijvoorbeeld vaak in duo in plaats van alleen.”

Daarnaast moeten de woonprojecten ook verankerd worden in de buurt. “Het is de bedoeling om op elk adres een soort objectenbibliotheek in te richten, met objecten die je beter kan delen omdat je ze niet vaak gebruikt, zoals een fonduestel of een zware machine”, zegt Aubert. “Die bib willen we openstellen voor het project én de buurt. We willen die buren ook de mogelijkheid bieden om polyvalente ruimtes te gebruiken binnen het woonproject.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, cohousing, Fitmynest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni