Nieuw jeugdhuis De Branding ingehuldigd

© Lore Vandoorne

Ze moesten er dik tien jaar op wachten, maar de jongeren van jeugdhuis De Branding hebben sinds een paar maanden een eigen stek. Het nieuwe jeugdhuis aan het station van Jette is zaterdag feestelijk geopend.

Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD), Fouad Ahidar (SP.A, die als VGC-raadslid Brussels minister Pascal Smet verving) en Jets schepen Nathalie De Swaef (die de bevoegde schepen Brigitte Gooris verving) hebben zaterdag officieel het nieuwe jeugdhuis De Branding op het Kardinaal Mercierplein in Jette geopend. Dat gebeurde met een spelletje kicker tussen de minister en de jongeren van het jeugdhuis.

Met het nieuwe jeugdhuis komt een einde aan de jarenlange zoektocht naar een eigen locatie. D e Branding moest in 2005 weg uit haar zolder in de Lakense Schijfstraat.

Pascal Smet voorzag als collegelid bevoegd voor jeugd 500.000 euro. Toen bleek dat de nieuwbouw 300.000 euro meer zou kosten, maakte Vlaams minister voor Brussel Gatz de nodige middelen vrij. De gemeente Jette zorgde voor de grond, vlak aan het Jetse station. De koepel van de jeugdhuizen, Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel vzw (JHOB), trad als bouwheer op. 

'Mensen verbinden nooit zo belangrijk'
"De werking van jeugdhuis De Branding is sinds september 2016 opnieuw van start gegaan'', liet Pascal Smet weten in een persbericht. ''Vijftien gemotiveerde jongeren namen het voortouw. Jeugdhuis De Branding bereikt momenteel ongeveer 50 jongeren, die hun weg vlot vinden via laagdrempelige ontmoetingsactiviteiten. Op dit moment kunnen studenten van het middelbaar onderwijs bijvoorbeeld terecht in de polyvalente zaal om er te studeren voor de examens.''

Smet is ervan overtuigd dat dit project een nieuwe impuls zal geven aan Jette en de omliggende gemeenten. ''Mensen verbinden was nog nooit zo belangrijk als vandaag, zeker in Brussel. Jeugdhuizen spelen daarin een belangrijke rol.''

Jettenaar en Vlaams Minister van Jeugd Sven Gatz is opgetogen met het nieuwe jeugdhuis in zijn gemeente: "Een jaar geleden ongeveer waren we hier bijeen om de eerste steen te leggen van dit nieuw en prachtig jeugdhuis. En vandaag zijn we opgetogen om het officieel te openen, dat is snel gegaan. Ik ben ook blij te kunnen vertellen dat het jeugdhuis ook nog eens een subsidie in de wacht heeft gesleept van 35.000 euro voor een bovenlokaal jeugdhuisproject rond artistieke expressie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • La Boum. 'Dit krijg je als je jongeren negeert'
  • Parking 58: Archeologen vinden tienduizenden overblijfselen uit het oude Brussel
  • Edouard Vermeulen heeft het gehad met de koopjes en de fast fashion
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Simon Spruyt: stripheld en ambetanterik
  • Pink Screens: à la chasse aus pyrales avec Roxanne Gaucherand
  • Nouvelle Belgique: 3D, a new live experience
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement