Nieuw metrostation Grondwet tegen 2019

© Wikipedia
Tegen 2019 komt er een nieuwe metrotunnel tussen Anneesens en het Zuidstation en een nieuwe tramtunnel onder de Fonsnylaan. De twee tunnels zullen elkaar kruisen in een nieuw ondergronds station Grondwet. De Brusselse regering lanceerde donderdag de studie voor de bouw.

De Grondwettunnel, vlakbij het Zuidstation, dateert uit 1958 en is daarmee het oudste stukje tramtunnel in Brussel. "Het is al jarenlang een flessenhals voor het openbaar vervoer", zegt minister van Vervoer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V).

"Trams 51 en 82 kruisen er de snelle premetrolijnen 3 en 4. Dat zorgt voor vertragingen. Bovendien kan de huidige infrastructuur (inclusief het station Lemonnier, red.) tussen de stations Anneessens en Zuidstation niet omgebouwd worden tot een volwaardige metro."

De MIVB en Mobiel Brussel willen de problemen verhelpen met een nieuwe tramtunnel onder de Fonsnylaan en een nieuwe metrotunnel tussen het bestaande station Anneessens en de Jamarlaan. Beide tunnels zouden elkaar kruisen op verschillende niveaus in een nieuw overstapstation genaamd Grondwet. Dat werd eerder al eens aangekondigd onder de naam Stalingrad.

De regering besliste donderdag om de studie voor de bouw te lanceren. Het project was ook opgenomen in het pas goedgekeurde beheerscontract van de MIVB. De voltooiing van de werken is voor 2019. De kostprijs van de nieuwe tram- en metrotunnel en het nieuwe kruisstation bedraagt 110 miljoen euro.

"De dubbele tunnel is belangrijk voor de doorstroming van de betrokken lijnen en maakt ook de omschakeling van de Noord-Zuidas naar een volwaardige metro mogelijk", zegt Grouwels. "Bovendien is het een eerste stap richting de geplande metro naar het zuiden van Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?