Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke na het federaal overlegcomité van 26 november 2021, waar nieuwe coronamaatregelen besproken werden

| (archiefbeeld)

Het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van ons land komt op vrijdag 4 maart opnieuw samen om zich te buigen over de coronatoestand. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD). Mogelijk wordt op die bijeenkomst geschakeld naar code geel op de coronabarometer, waarin heel wat maatregelen wegvallen.

Op het vorige Overlegcomité beslisten de federale regering, de gewesten en gemeenschappen van code rood naar het huidige code oranje te gaan op de coronabarometer. Mogelijk gaat het volgende Overlegcomité nog een stap verder en komen we in code geel terecht.

Onder code geel heet de situatie binnen de zorgsector "onder controle" te zijn. De bezetting op intensieve zorg bedraagt minder dan 300 bedden en er zijn minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag. Momenteel zit de bezetting op intensieve onder die 300, en dat voor het eerst sinds 30 oktober. Daar staat tegenover dat het aantal dagelijkse opnames in het ziekenhuis de afgelopen week op gemiddeld 194 mensen lag.

Dat is met andere woorden nog een eind boven de vooropgestelde 65 dagelijkse opnames. Maar dat hoeft niet per se een versoepeling in de weg te staan, bijvoorbeeld wanneer die dan voor halfweg maart wordt vooropgesteld. Overigens werd de overgang van code rood naar oranje aangekondigd toen de cijfers in de ziekenhuizen evenmin volledig beantwoordden aan beide parameters, maar toen die evolutie wel in het verschiet lag.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni