Valerie Berckmans c Marc Gysens
© Marc Gysens

Nieuw protest van handelaars Dansaert tegen circulatieplan en voetgangerszone

MD
© BRUZZ
09/04/2017

Reeds 85 handelaars uit de Dansaertwijk scharen zich achter een nieuwe brief van ontwerpster Valérie Berckmans die het circulatieplan van de voetgangerszone aanklaagt. “Wij zijn dubbel slachtoffer: enerzijds komen er minder mensen naar het centrum door de slechte bereikbaarheid en anderzijds zorgt het sluipverkeer in de zijstraten voor meer files en meer vervuiling”, klinkt het. De groep plant binnenkort ook een fysiek protest.

De initiatiefneemster is ontwerpster Valérie Berckmans, die al ongeveer 10 jaar haar kledingzaak uitbaat in de Arteveldestraat in het centrum van de stad. Toen het circulatieplan van de voetgangerszone eind 2015 werd aangekondigd, schreef ze ook al een brief die toen door 130 lokale handelaars ondertekend werd. Dat cijfer zal ook nu moeiteloos gehaald worden, zegt ze, en ook andere wijken willen de brief mee ondertekenen.

“Eerst en vooral moet het duidelijk zijn dat wij niet tegen de voetgangerszone zijn, integendeel. Ik heb zelf geen auto en vind dat we zo snel mogelijk iets moeten doen aan de luchtkwaliteit”, vertelt Berckmans aan BRUZZ. “Maar met deze voetgangerszone en dit circulatieplan kunnen wij niet leven.”

Minder omzet, meer files en vervuiling
Concreet voelen de handelaars zich dubbel slachtoffer. “Het is duidelijk dat onze omzet sterk gedaald is doordat steeds minder mensen hun weg vinden naar het centrum, door de moeilijke bereikbaarheid maar ook door de slechte reputatie die het ondertussen heeft meegekregen. Maar we krijgen dan ook nog eens al het sluipverkeer te verwerken dat niet meer op de Anspachlaan kan passeren."

"Er staan constant files in wat vroeger gezellige winkelstraten waren, zoals de Zespenningenstraat en de Arteveldestraat, om de kleine Ring te bereiken. Dat zorgt constant voor overlast maar ook voor net méér vervuiling. Het is een echte hel geworden voor bewoners en handelaars.”

'Koppigheid' van stadsbestuur
Berckmans had zelf al een onderhoud met burgemeester Yvan Mayeur, maar die blijft volgens haar tegen beter weten in achter het circulatieplan staan. “Hij zei me dat hij wist dat het circulatieplan niet goed was, maar dat die nodig is voor de voetgangerszone. Het stadsbestuur blijft koppig achter het huidige concept staan, ook al is het ondertussen duidelijk dat die in deze vorm absoluut niet werkt. Het lijkt wel alsof er grotere plannen achter schuilgaan waar niemand iets mag van weten. Hoe kan je anders verklaren dat gezellige en kleinere winkelstraten wel nog auto’s te slikken krijgen, maar de Anspachlaan, waar geen enkele vorm van mooie handel te zien is, niet?”

Volgens Berckmans doorstaan de vergunningen ook niet de toets van de Europese regelgeving, omdat de effectenstudie enkel over de voetgangerszone zelf gaat en niet over de impact op de omliggende straten en wijken.

Picnic The Streets
En dus schreef Berckmans een nieuwe brief, die volop ondertekend wordt door lokale handelaars. Ze zal die indienen tegen 11 april, wanneer het openbaar onderzoek rond de nieuwe plannen afloopt. Op 26 april komt dan de overlegcommissie samen, waar ze nogmaals de zorgen van de handelaars op de agenda zal zetten. Daarvoor hoopt ze ook nog burgemeester Yvan Mayeur de brief te kunnen overhandigen.

Maar het protest zal zich niet enkel vertalen in een brief. “Binnenkort willen we ook een fysiek protest organiseren door de miniring tijdelijk te blokkeren, in navolging van Picnic The Streets.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie