Nieuw samenlevingsproject opent de deuren in Molenbeek

Op donderdagavond ging een innovatief samenlevingsproject dichtbij Ribaucourt in Sint-Jans-Molenbeek officieel van start. In het cohousingproject wonen jongvolwassen vrijwilligers samen met leeftijdsgenoten met een handicap en/of psychiatrische problematiek. “Iedereen zorgt hier voor elkaar en dat maakt de overgang nadien makkelijker.”

“In het huis zullen vijf mensen samenwonen,” vertelt Jan Brocatus, woordvoerder van Pleegzorg Vlaams-Brabant & Brussel, aan BRUZZ. “Twee jongvolwassen, geëngageerde vrijwilligers en drie jongeren ‘met een rugzakje’.”

Het grote voordeel daarvan is volgens projectcoördinator Dave Boussé dat iedereen in het huis met leeftijdsgenoten leert samenleven. “Dat is een ander concept dan wanneer met een ouderpaar wordt samengeleefd. Hier draagt iedereen evenveel verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar,” aldus Boussé.

“Het is voor jongeren met een beperking niet altijd makkelijk om alleen te wonen. Het is goed dat ze dit proces kunnen doorlopen met leeftijdsgenoten,” zegt Boussé. De twee ‘pleegzorgers’ in het huis staan er overigens niet alleen voor. Ook zij worden begeleid.

Twee jaar

Het initiatief werd opgezet door Pleegzorg Vlaams-Brabant & Brussel enerzijds, en Begeleid Wonen Brussel anderzijds. Sociaal verhuurkantoor Baita hielp bij de zoektocht naar een huis. “Er zit veel kracht in die combinatie,” aldus Brocatus. “Het project draait niet enkel om de pleegzorg. Door ‘Begeleid Wonen’ erbij te betrekken, wordt de overgang nadien ook makkelijker, want ze behouden dezelfde begeleider.”

De bedoeling van het project is dat iedereen ongeveer twee jaar in het doorstroomhuis blijft wonen. Nadien zouden de bewoners voldoende voorbereid zijn om op eigen benen te staan.

De twee vrijwilligers wonen alvast in het huis. Begin februari volgen de drie andere bewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?