Nieuwe inclusieve kunstenwerkplek ‘de Loods’ in Molenbeek

22/02/2023

Op de site van ’t Zinneke, een woongroep voor mensen met een beperking in de Opzichtersstraat in Molenbeek, komt een nieuwe inclusieve kunstenwerkplek: de Loods. Er komt onder meer een repetitieruimte voor dans en theater en ook de Fietsbieb wordt er geïnstalleerd.

Vzw Zonnelied renoveert daarvoor een bestaande hangaar en vormt deze om tot een multifunctionele ontmoetingsplek die ook open staat voor de buurt. De Vlaamse overheid en de VGC investeren respectievelijk 550.000 euro en 240.000 euro in het project, zo melden Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V) en VGC-lid Elke Van den Brandt (Groen) in een gezamenlijk persbericht.

De Loods moet niet alleen een inspirerende plek worden waar mensen uit de buurt worden samengebracht in een omgeving waar zorg wordt gedragen voor personen met een beperking. Laatstgenoemden dragen er ook zorg voor een uiteenlopend aanbod van diensten voor hun buurt en hun stad. Die wisselwerking is, aldus nog het bericht, uniek voor Brussel en een toonvoorbeeld van buurtgerichte zorg.

Er komt verder een repetitieruimte voor dans en theater voor personen met een beperking in samenwerking met Theater Tartaar en Platform K.

Gasten van Zonnelied zullen meespelen in artistieke producties van Stefan Perceval en kunstenhuis HETGEVOLG. Mee dansen kan in workshops, stages en producties van het dansgezelschap Ultima Vez of vzw Léon. Ook de Fietsbieb wordt verankerd op deze locatie.

Bijzondere ontmoetingen

Katleen Evenepoel, algemeen directeur van vzw Zonnelied is verheugd: “Inclusie is niet langer een ambitie maar een werkwoord. De Loods moet een fysieke en mentale ruimte worden waar permanent ontmoeting en verbinding kan plaatsvinden. Door de samenwerking met formele en informele zorgverleners versterken we de sociale cohesie in de buurt en dragen zo ons steentje bij aan buurtgerichte zorg.”

"Ik geloof sterk in initiatieven die muurtjes tussen sectoren slopen", voegt minister Dalle daar aan toe. "De Loods is zo’n project. Het wordt een plek waar heel bijzondere ontmoetingen kunnen ontstaan."

Minister Van den Brandt beaamt dat: "Zorg en welzijn in je eigen buurt kunnen vinden, heeft een gigantische meerwaarde. Het verhoogt de levenskwaliteit en versterkt de buurt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Benjamin Dalle , De Loods , mensen met een beperking

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni