Met diverse programma's pakken ze stress en burn-outs aan in de nieuwe kliniek, gelegen aan de rand van het Josaphatpark.

Nieuwe kliniek voor stress en burn-outs in Schaarbeek

© Belga
04/10/2018

De Brusselse ziekenhuizengroep Chirec gaat in haar medisch centrum Europe-Lambermont in Schaarbeek een kliniek openen die zich specifiek op overmatige stress en burn-outs richt. Daarmee wil de groep een van de "meest belangrijke aandoeningen van deze tijd" aanpakken.

In het medisch centrum Europe-Lambermont zal een team van psychiaters, psychologen, therapeuten en coaches de patiënt ontvangen en opvolgen in een warme en familiale omgeving. Wanneer de patiënt een burn-out heeft, wordt er binnen de zeven dagen een eerste afspraak gemaakt met een verpleger of psycholoog. Daarna wordt er een individueel programma opgesteld.

Er worden meerdere benaderingen voorgesteld. De patiënt kan op een "stress-out reis" gaan waarbij hij of zij acht voormiddagen een atelier volgt dat de eigen emoties en stress beter doet begrijpen.

Daarnaast is er ook een "mindfulness"-programma van acht weken waarbij de patiënten in groep wekelijks via meditatie en gesprekken hun ervaring delen om zo samen hun burn-out te overwinnen. Er is zelfs een team dat virtual reality gebruikt om tot bepaalde inzichten te komen bij de patiënt.

Abnormale stress: 30 procent

In 2014 publiceerde de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg nog een studie die aantoont dat ongeveer 30 procent van de werknemers een abnormale stress vertoonde tijdens de werkuren.

Tien procent vertoonde tekenen van een burn-out. De kosten van de afwezigheden van werknemers met een burn-out zou zelfs oplopen tot een miljard per jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Chirec , stress , burn-out

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni