Nieuwe participatieorganisatie LEVL neemt stokje over van Minderhedenforum

© TK/BRUZZ
| Actrice en presentatrice Aminata Demba

De nieuwe Vlaamse participatieorganisatie LEVL is officieel van start gegaan. Die is het resultaat van de fusie van Het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen. De nieuwe participatieorganisatie ijvert voor meer inclusiviteit in Brussel en Vlaanderen en hoopt met het nieuwe jasje toegankelijker te worden en verschillende groepen in de samenleving samen te brengen.

Om de vijf jaar lanceert de Vlaamse overheid een oproep om erkend te worden als participatieorganisatie. Organisaties die geselecteerd worden moeten opkomen voor de belangen van een groep, in dit geval mensen met een migratieachtergrond in Brussel en Vlaanderen. Ongeveer 20 jaar geleden richtten juist die mensen het Minderhedenforum op met als doel discriminatie en racisme tegen te gaan. De organisatie overkoepelde de meest erkende etnisch-culturele organisaties in Vlaanderen.

Na 4 mandaten van 5 jaar wordt nu de fakkel doorgeven aan de nieuwe participatieorganisatie LEVL, een samensmelting van het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen. Op woensdag 30 maart werd de samenwerking tussen beide organisaties publiek gemaakt op hun lanceringsevent in het Beurscafé in Brussel.

Bekende figuren als Fatima-Zohra Ait El Maâti, die het Vlaams-Marokkaans huis Darna leidt, actrice en presentatrice Aminata Demba, artiest Jaouad en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) waren ook van de partij.

Omstreden totstandkoming

De start van LEVL als participatieorganisatie volgt op de omstreden beslissing van minister Somers in 2021 om de nieuwe organisatie Join.Vlaanderen te erkennen, en niet langer het Minderhedenforum. Somers vond dat organisaties als het Minderhedenforum te veel de segregatie tussen bevolkingsgroepen bevorderden.

“Er waren verschillende redenen om met ons te stoppen. Historisch werd ons mandaat steeds verlengd omdat dit de gang van zaken was,” vertelt Kathleen Van Den Daele, directeur van LEVL en ex-directeur van het Minderhedenforum. “De voorkeur van de politiek speelde waarschijnlijk ook een rol. Sommige bestuursleden zaten ook al meer dan vijftien jaar in het Minderhedenforum. Er was nood aan vernieuwing." De erkenning van Join.Vlaanderen zorgde er ook voor dat het Minderhedenforum heel wat financiering zou verliezen.

Het middenveld liep storm tegen de selectie van Join.Vlaanderen. De organisatie werd als onervaren gezien en ontbrak aan structuur. Minister Somers riep vervolgens het Minderhedenforum en het gloednieuwe Join.Vlaanderen op om samen te werken. De organisaties besloten te fuseren tot LEVL.

Voor de fusie waren zes maanden gesprekken nodig. Na afloop daarvan volgde een gezamenlijk dossier voor erkenning als participatieorganisatie. "We zijn bij elkaar gebracht als onbekende, dus was het uiteraard een hele uitdaging," zegt directeur Van Den Daele. "Je moet elkaar leren kennen en kunnen aanvoelen. Het was even zoeken, maar we hebben ons daar wel in kunnen terugvinden."

LEVL fungeert niet meer als koepel voor verschillende vzw’s zoals het Minderhedenforum dit deed. Ze willen een netwerk opbouwen dat vernieuwing aanbrengt.

“Nu werken we ook samen met een hele reeks organisaties en individuen die niet bij ons zijn aangesloten. LEVL is vandaag een netwerkorganisatie. Het is een logische evolutie, vind ik. De focus is participatie van mensen met een migratieachtergrond in de samenleving en in alle domeinen. Racisme en discriminatie blijven nog steeds de rode draad achter het hele mechanisme,” zegt Van Den Daele.

Brusselse werking

“We hebben een werking die zich specifiek op Brussel focust. Daarvoor hebben we een overeenkomst lopen met de VGC. Dat betekent dat we alle activiteiten in Vlaanderen ook vertalen naar Brussel. De middelen zijn beperkt. We krijgen een kleine subsidie voor de hoofdstad, maar we zouden graag onze werking verder diversifiëren. Er zijn onderhandeling aan de gang om extra geld te voorzien voor acties in Brussel.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?