Groen licht voor zwembad op Abattoir-site

EDB
© BRUZZ
26/12/2022
Updated: 26/12/2022 19.05u

De Brusselse regering keurde finaal het voorstel goed om een binnen- en buitenzwembad te bouwen op het dak van het Manufakture-gebouw op de Abattoir-site in Anderlecht. Ook de Vlaamse regering maakt middelen vrij om het project mee te financieren.

Het voorstel van minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) om een zwemcomplex te realiseren op de Abattoir-site in Anderlecht, krijgt groen licht van de Brusselse regering.

Het idee voor een zwembad op de Abattoir-site leeft al even. In mei 2021 keurde de Brusselse regering een haalbaarheidsstudie goed om te kijken op welke manier een zwembad op het dak van het nieuwe project Manufakture op de Abattoirsite het best kon worden gerealiseerd.

In februari 2022 leverde de regering een bouwvergunning af voor Manufakture. Ze keurde ook een investeringssubsidie van 2,1 miljoen euro goed voor de versteviging van de structuur van het pakhuis, om er een openluchtzwembad op te kunnen aanleggen.

Voor deze verstevigingswerken maakten urban.brussels en de Vlaamse Gemeenschapscommissie respectievelijk 2.127.000 euro en 1.800.000 euro vrij. De Brusselse Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) zal het project nu verder concretiseren en de mogelijkheden voor uitbating onderzoeken. (lees verder onder de video)

"De combinatie van voedingsproducerende en -verwerkende bedrijven en een zwembad is geen toeval," klinkt het in een persbericht van het kabinet Smet. "De activiteiten maken gebruik van koelruimtes die veel warmte vrijgeven. Warmte die in de toekomst zal worden gebruikt om een aangename watertemperatuur te creëren."

Prijskaartje

De totale kostprijs van het zwembadproject wordt geraamd op 20,2 miljoen euro. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) bevestigt dat de Vlaamse regering 3,4 miljoen euro zal bijdragen.

"De Vlaamse regering investeert ook in stadsvernieuwingsprojecten," verklaart Arthur Orlians, woordvoerder van minister Somers, die beslissing bij BRUZZ. "Via de VGC hebben wij soms ook projecten in Brussel. Dit is er zo eentje van, gekozen door een onafhankelijke jury." (lees verder onder de afbeelding)

73bfb0f4-zwembad1-c1.jpg

De Vlaamse Gemeenschapscommissie en urban.brussels dragen samen 4 miljoen euro bij aan de structurele werken. Voor de overige miljoenen slaan de gemeente Anderlecht en verschillende overheden de handen in elkaar, en wordt er ook op financiering gerekend van het EFRO-fonds (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

100.000 euro voor Pool is Cool

"Dit is een mooi kerstgeschenk voor alle Brusselaars," aldus Pascal Smet. "Ik heb lang en hard naar deze beslissing toegewerkt en ben uiteraard enorm opgetogen dat we eindelijk een publiek openluchtzwembad gaan bouwen in Brussel."

"Tegelijk kijk ik ook naar de toekomst en zie ik dit als een begin van een groter verhaal. Daarom maakt ik vanuit mijn VGC-bevoegdheid sport een bijkomende 100.000 euro vrij voor de werking van Pool is Cool. Zodat ze hun prachtige werk voor meer bewustwording over openluchtzwemmen in Brussel ook de komende jaren kunnen verderzetten.”

Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) benadrukt: “De gemeente steunt het project voor een zwembad waar zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden terecht kunnen ten volle. ​ Dit project in het hart van een volkswijk toont de heropleving aan van al deze stadsgebieden waar alle Brusselse uitdagingen samenkomen."

Het concept van het openluchtzwembad wordt nu volledig uitgewerkt en een concrete opleveringsdatum wordt later bepaald.

d4c09708-zwembad2-c.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni