Minderhedenforum maakt zich zorgen over toekomst

© Minderhedenforum
| Het Minderhedenforum geeft de etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel en mensen met een migratieachtergrond een stem.

De werking van het Minderhedenforum, een organisatie die etnisch-culterele verenigingen in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, staat op de helling. De volgende Vlaamse regering zou de instelling niet langer willen subsidiëren. Het Minderhedenforum zegt aan BRUZZ "ongerust" te zijn, maar wil eerst de volledige tekst van het regeerakkoord doornemen alvorens te reageren.

De samenwerkingsovereenkomst tussen het Minderhedenforum, dat de etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, loopt eind 2020 af. In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is nog wel sprake van een samenwerkingsovereenkomst met een participatie-orgaan, maar dat hoeft dus niet het Minderhedenforum in zijn huidige vorm te zijn.

Het nieuwe orgaan moet een soort expertisecentrum worden rond mensen met een buitenlandse herkomst. Het orgaan moet bedrijven, overheid en middenveld adviseren.

Het is volgens een onderhandelaar eerder de bedoeling dat het nieuwe orgaan uitgroeit tot een expertisecentrum over alles wat te maken heeft met mensen van buitenlandse herkomst. "Wat met de toegang tot werk of onderwijs bijvoorbeeld?", klinkt het.

Bij het Minderhedenforum, gevestigd in de Vooruitgangsstraat, willen ze voorlopig niet reageren. “Er komen van overal tegenstrijdige verhalen op ons af. We willen eerst de volledige tekst van het regeerakkoord doornemen en pas daarna reageren. Maar we maken ons wel degelijk zorgen”, zegt woordvoerder Fatmagül Dinc aan BRUZZ.

Van het gelijkekansencentrum Unia is wel al duidelijk dat het niet langer past binnen de plannen van de nieuwe Vlaamse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?