Standbeeld van Pierre-Théodore Verhaegen (1796-1862), advocaat en stichter van de Université Libre de Bruxelles (ULB) op de Solbosch-campus

| De Solbosch-campus van de Université Libre de Bruxelles (ULB)

Nieuwe podcast gidst je door koloniaal heden en verleden aan ULB

EC
© BRUZZ
08/08/2021

Een geleid bezoek op de ULB-campus, maar dan gericht op dekolonisering. Het Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations (CMCLCD) lanceert samen met de ngo ULB-Coopération een podcast. Die legt uit hoe het koloniaal verleden vandaag nog invloed heeft aan de universiteit.

Dat meldt RTBF. Het CMCLCD organiseert al jaren geleide bezoeken door Brussel. Ze wijzen de deelnemers op de sporen van het Belgische koloniale verleden in de stad, zoals straatnamen en monumenten. Nu komt er dus ook zo’n rondleiding op de Solbosch-campus van de Université Libre de Bruxelles. Die komt er in de vorm van een podcast.

“Het is de lockdown die ons op het idee van een podcast heeft gebracht”, zegt coördinatrice Audrey Villance van de ngo ULB-Coopération aan RTBF. Die ngo werkt aan de universiteit rond ontwikkelingsprojecten. “Het collectief CMCLCD had al een rondleiding uitgewerkt aan de universiteit.”

Audioproductiehuis Studios Kimia heeft die research nu herwerkt in een podcast. De presentatie gebeurt (in het Frans) door Thierno Aliou Balde en Gloria Mukolo. Joëlle Sambi zorgt voor slam poetry, producer StraZ voor de beats.

Leopold II

De rondleiding duurt anderhalf uur en gidst je langs negen plaatsen op de campus. Die hebben elk een band met het Belgische koloniale verleden in Congo.

Een voorbeeld zit al in de coverfoto: vroeger lag er een medaillon van koning Leopold II in de bibliotheek van de ULB, maar dat is beklad in 2018. Het is nadien uit de bib weggehaald. “Wij weten nu niet meer waar het zich bevindt”, zegt Villance. “Wij hopen dat het project ervoor kan zorgen dat het bewustmakingsproces binnen de universiteit voortgaat.”

Volgens de makers wordt het kolonialisme nog altijd gelegitimeerd in verschillende wetenschappelijke richtingen, zoals antropologie, plantkunde, zoölogie en geologie. Tenslotte komt het verband met hedendaags politiegeweld aan bod in de podcast.

De podcast is te beluisteren via Spotify, SoundCloud, iTunes en YouTube. Alle info vind je online.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni