NMBS stelt vanaf zondagnacht Zuidstation open voor daklozen

© BRUZZ
07/01/2024
Updated: 08/01/2024 11.01u

In het kader van het Brusselse 'Extreme Koude'-plan zal de NMBS het Zuidstation vanaf zondagnacht tijdelijk openstellen voor daklozen om te overnachten. De spoorwegmaatschappij benadrukt wel dat het gaat om een noodoplossing bij extreme vrieskou en indien er in de normale opvangcentra geen plaats meer is.

Het "Extreme Koude"-plan wordt geactiveerd bij zware weersomstandigheden op basis van een beslissing van coördinatieplatform en daklozenorganisatie Bruss'help, in overleg met de verschillende politieke kabinetten. Het doel is om door middel van extra opvangplaatsen de meest kwetsbaren op te vangen wanneer de weersomstandigheden extreem zijn.

De NMBS communiceerde van zijn kant een duit in het zakje te doen door het Zuidstation open te houden bij temperaturen gelijk aan of lager dan 0 graden. Dat aanbod geldt vanaf komende nacht al is het onduidelijk hoeveel mensen effectief in het station terechtkunnen. Woordvoerder Bart Crols benadrukt dat de maatregel enkel ingaat wanneer er geen capaciteit vrij is in de voorziene opvangcentra. “Die mensen zullen dan onder toezicht in een bepaalde ruimte van het station worden ondergebracht terwijl er geen treinen rijden.”

De daklozen mogen dus blijven vanaf het moment dat de laatste trein is vertrokken rond middernacht tot de eerste trein in de ochtend toekomt. Hoe echter concreet zal worden gecommuniceerd aan daklozen wanneer en waar ze terechtkunnen voor een opvangplek binnen het station, kan de NMBS niet zeggen. “Dat zijn zaken die op het moment zelf zullen worden bekeken”, aldus Crols.

Uit de meest recente telling van Bruss’help bleek dat er eind 2022 meer dan 7.000 daklozen of slecht gehuisveste personen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen. Bovenop de reguliere opvang met ruim vijfduizend plaatsen komen er met het "Extreme Koude" plan 155 noodplaatsen bij. Daklozenorganisatie Doucheflux hekelde eerder al dat dit niet zal volstaan. "Het is alsof we elk jaar verrast zijn dat het koud is in de winter."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, NMBS, daklozen, Zuidstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni