Nog altijd corona-overtredingen in helft van gecontroleerde bedrijven

© Saskia Vanderstichele

Tijdens de tweede coronagolf was nog altijd bijna de helft van de gecontroleerde bedrijven niet in orde met de coronamaatregelen. Dat blijkt uit cijfers die PVDA opvroeg bij minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Bij 37 bedrijven waren de inbreuken zo flagrant dat de werkzaamheden werden stopgezet.

Volgens Federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA) wordt in veel bedrijven veel te laks omgesprongen met de maatregelen. "De cijfers van de inspectie bevestigen dat", zegt hij.

Als er overtredingen vastgesteld worden, komt 98% van de bedrijven ervan af met een waarschuwing. "Het gaat dan vaak om kleinere inbreuken, maar daar mogen we ons niet door in slaap laten wiegen", zegt Colebunders. "Sinds oktober zijn er nog altijd 37 bedrijven stilgelegd. In 44 gevallen werd een pv opgesteld. Dat zijn zware sancties. De inspectie legt die niet op voor kleine foutjes. Bovendien kunnen in een bedrijf met 600 werknemers zelfs kleine overtredingen uitgroeien tot grote risico's. De besmettelijke Britse variant van het coronavirus gaat echt niet stoppen aan de fabriekspoort."

Zowel grote als kleine bedrijven zijn overtreders

De cijfers tonen volgens Colebunders aan dat de overtredingen zich niet beperken tot één type bedrijf. Overtredingen vinden we bij grote en kleine bedrijven, zegt hij.

In vergelijking met de eerste golf wordt in de periode sinds oktober wel meer gecontroleerd op de werkvloer. De linkse oppositiepartij is tevreden dat er meer gecontroleerd wordt, maar pleit voor een uitbreiding van het aantal inspecteurs bij de dienst Toezicht Welzijn op het Werk. "We zijn er nog lang niet", zegt Gaby Colebunders. "Meer controles zijn absoluut noodzakelijk. Spelen met de gezondheid van de werknemers is spelen met de volksgezondheid. Dat moet nu stoppen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?