Coronamaatregelen: dit verandert vanaf 4 mei

© PhotoNews
| Het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer wordt verplicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Maandag start de geleidelijke afbouw van de quarantainemaatregelen die midden maart werden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Bedrijven kunnen weer aan de slag, mits voldoende beschermingsmaatregelen. Het dragen van mondkapjes wordt verplicht op het openbaar vervoer vanaf 12 jaar.

Voortaan kunnen ondernemingen terug opstarten, maar de lokalen en werkplaatsen zijn enkel "toegankelijk voor het publiek in het kader van relaties tussen professionelen onderling en tussen professionelen en overheden".

Dat betekent dat het enkel om bedrijven gaat die niet rechtstreeks met publiek in contact komen. Die bedrijven moeten de passende preventiemaatregelen nemen, waarbij een officiële gids, samengesteld op basis van overleg tussen verschillende actoren, als leidraad geldt.

Handelszaken en winkels

Voor handelszaken en winkels verandert er niet veel op 4 mei: enkel gespecialiseerde winkels voor kledingstoffen, breigarens, handwerken en fournituren mogen opnieuw de deuren openen.

Voedingswinkels, nachtwinkels, dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, tankstations en brandstofleveranciers, telecomwinkels, winkels voor medisch hulpmateriaal, doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment, tuincentra en boomkwekerijen en groothandels voor professionelen mochten al openen.

Sectoren als cultuur, evenementen, recreatie, sportclubs en horeca houden de deuren nog dicht.

Mondmaskers verplicht op openbaar vervoer

Nieuw is wel dat reizigers vanaf 12 jaar verplicht worden om mond en neus te bedekken met een masker of een alternatief in stof bij het betreden van een station, perron of halte, in bus, (pre)metro, tram, trein of elk ander openbaar vervoer.

Wandelen en fysieke activiteiten in open lucht die geen fysiek contact impliceren, kan voortaan met twee, steeds dezelfde, personen (in plaats van één persoon) die niet onder hetzelfde dak wonen. Ook ritten te paard, enkel met het oog op het welzijn van het dier, kunnen voortaan met twee ruiters in plaats van één.

Daguitstappen kunnen niet

Samenscholingen, evenementen, ééndaagse of meerdaagse schooluitstappen, activiteiten van jeugdbewegingen en erediensten blijven verboden. Voor sport of ontspanning is een 'beperkte verplaatsing' toegelaten, maar daguitstappen kunnen niet.

De kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen gaan vanaf maandag geleidelijk meer kinderen verwelkomen. In eerste instantie worden de deuren opengezet voor kinderen waarvan minstens een van de ouders buitenshuis gaat werken. Ten slotte kunnen patiënten stap voor stap weer terecht bij de ziekenhuizen voor niet-dringende raadplegingen.

Meer informatie te vinden via volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?