| Padel, een mix van tennis en squash, mag wellicht opnieuw gespeeld worden in open lucht (archiefbeeld)

Brusselse sportclubs starten maandag buitenactiviteiten op: 'Nog veel onduidelijk'

Sara De Sloover
© BRUZZ
01/05/2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste om vanaf komende maandag, 4 mei, buitensporten "zoals tennis, golf, vissen of kajakken” weer toe te laten. Bij de sportieve stedeling is de opluchting groot. En ook de meeste Brusselse sportclubs kijken na zeven lange weken uit naar hun heropening. Maar voor vele clubs blijft het gissen naar wat nu wel of niet mag.

De basisregel: enkel buitensporten met huisgenoten en/of maximaal twee andere, telkens dezelfde personen en zonder fysiek contact worden toegelaten. Het gebruik van de douches, kleedkamers of cafetaria blijft verboden en de 1,5 meter afstand moet in acht genomen worden.

"Toch valt op lokaal vlak steeds te bekijken wat kan en wat niet in verband met infrastructuur, " laat Amandine Vanvossel weten, woordvoerster Sport bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

"De Brusselse haven heeft bijvoorbeeld nog niet gecommuniceerd dat recreatieve watersport mag. Er bestaat nog veel onduidelijkheid. Daarom denk ik dat er weinig clubs op 4 mei gedeeltelijk zullen heropstarten."

Watersport

Bij de enige kajakclub in Brussel, de Cercle des Régates de Bruxelles Kayak (CRBK), zijn ze er wel klaar voor. De 180 leden moeten vanaf maandag een tijdsslot reserveren voor hun tochtjes op het kanaal. "Op die manier lopen ze elkaar niet voor de voeten in de hangar waar hun boten opgeslagen liggen", legt CRBK-woordvoerder Serge Guban uit. In die hangar komen ook ontsmettingsproducten voor zowel het materieel als de handen van de kajakkers.

Nieuwe leden laat de club voorlopig niet toe. "Ook buiten coronatijd hebben we al moeite om aan de vraag te voldoen."

Er zijn ook een paar roeiclubs in Brussel, die ook hun activiteiten mogen hervatten - natuurlijk niet in groepsverband. "We hebben ons clublokaal destijds in zeven haasten verlaten", zegt Olivier Olbregts van de Union Nautique de Bruxelles. "Een paar leden zullen dit weekend alle materiaal verifiëren. Woensdagnamiddag houden we een eerste test, normaal herstarten we vanaf 10 mei."

De roeiclub Akhenaton in Grimbergen opent voorlopig nog niet, omdat ze wacht op een officieel groen licht vanuit agentschap De Vlaamse Waterweg.

Tennis en padel: 'Spelen en dan weer buiten'

Enkel tennisclubs met outdoorbanen mogen komende maandag opnieuw de deuren openen. Voor overdekte tennisclubs als de beroemde Royal Tennis Club de Belgique aan de Louizalaan is het dus nog afwachten.

Royal Primerose C.B., een club aan de voet van het Atomium, kan haar 15 buitenbanen heropenen, maar de zes binnenbanen niet. "In het algemeen geldt: spelen en dan weer buiten", zegt voorzitter Frédéric Kohn aan BRUZZ. "Er mogen maar twee mensen per baan spelen, sanitair en cafetaria blijven dicht, de banken aan de rand van de terreinen zijn weggehaald."

Maar hoe kun je vermijden dat de twee spelers dezelfde bal aanraken? "Dat is niet makkelijk", erkent Kohn. "Volgens de richtlijnen van de federatie moet iedereen zijn ballen markeren. Maar tijdens een spel kan het zijn dat je allebei een opslag geeft met diezelfde bal. Daarom vragen we spelers hun gezicht niet aan te raken tijdens het spel, en achteraf goed de handen te wassen."

Tennisclub Royal Orée uit Sint-Pieters-Woluwe kort ook de speeluren in tot 50 minuten, zodat de oude en nieuwe spelers elkaar niet hoeven te kruisen. De club heeft ook een outdoorterrein voor padel, een sport die een mengeling van tennis en squash is en normaal per vier wordt gespeeld.

"We kregen woensdag bericht van de padelfederatie dat outdoor spelen mag, op voorwaarde dat slechts twee spelers deelnemen", zegt directeur Geoffroy Walckiers. "Ik heb extra bevestiging gevraagd omdat ik me afvraag of dat echt veilig kan, vermits de padelspelers zweet achterlaten op de glazen wanden als ze daartegenaan botsen."

1643 BYHRR SKATE3

| Skateboarden mag sinds 6 april weer (archiefbeeld)

Geen atletiek

Aan Vlaams-Brusselse kant heropent op 4 mei nog geen enkele club de deuren. Ze volgen daarmee de richtlijnen van de Vlaamse Atletiekliga. Momenteel wordt 18 mei als startdatum vooropgesteld.

Paardrijden

"Gisteren (woensdag, red.) kregen we de officiële bevestiging dat we maandag gedeeltelijk mogen heropenen", zegt Sylvie Tenninckx van het Centre Equestre de la Cambre in Ukkel. De paardrijschool neemt de draad weer op met de gevorderde leerlingen, meestal adolescenten, die weinig hulp nodig hebben bij het klaarmaken en bestijgen van hun paard.

"Ik verplicht een mondmasker en handschoenen, en er mogen maar twee leerlingen tegelijk op de piste. De begeleider moet aan de kant blijven staan." De ouders van de leerlingen zijn dolblij, zegt Tenninckx. "omdat de tieners vaak al weken vastzitten op appartementen. Maar ik persoonlijk vind het nog te vroeg. Ik ben niet op mijn gemak."

Ook paardrijschool Amazone in Anderlecht schiet maandag weer in actie. Zij geven enkel privélessen, eveneens alleen aan gevorderden, één leerling per keer. "Zowel op de binnen- als buitenpiste, onze binnenpiste is 800 vierkante meter groot", zegt Cedric De Pondt, de man van de zaakvoerster.

Skaten en steppen

Tot en met komend weekend mag je met één persoon die geen huisgenoot is in de open lucht gaan wandelen of fietsen. "Vanaf 4 mei mag je met twee extra personen sporten", gaf premier Wilmès (MR) vorige week nog mee. "Het mogen er meer zijn, zolang het huisgenoten zijn."

Misschien had je de update gemist, maar sinds 6 april is het ook weer toegestaan om (alleen, in gezinsverband of met zijn tweeën) te skaten en steppen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Veiligheid, coronacrisis, Crisiscentrum, outdoor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni