Sinds maandag is het ouderen en zwangere vrouwen toegelaten om na een korte sport- of wandelsessie even uit te rusten op een bank.

Politievakbond: ‘Coronamaatregels blijven soms moeilijk controleerbaar’

Godfried Roelant
© BRUZZ
07/04/2020

De nieuwe interventiegids voor lokale en federale politiediensten moet definitief klaarheid scheppen over de coronarichtlijnen. De politievakbond juicht de komst van de aangepaste versie toe, maar ziet wel nog een paar hiaten. “Mensen mogen ter ontspanning naar ‘een stuk groen in de buurt’. Maar die omschrijving is te vaag en daardoor ook moeilijk controleerbaar”, zegt Rudy Harnie van de politievakbond van het ACV.

Zwangere vrouwen, ouderen, gezinnen met kinderen jonger dan zes jaar en begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking. Allemaal mogen ze sinds maandag met de wagen naar een park in de buurt voor een dagelijkse dosis ontspanning en gezonde lucht. Dat staat zo in de laatste versie van de coronarichtlijnen van het Nationaal Crisiscentrum. Die werd afgelopen weekend al voor de achtste keer geüpdatet en laat de bevolking nu ook toe om een stuk groen in de buurt binnen te glijden op een skateboard of inline skates.

‘Agenten aangewezen op beoordelingsvermogen’

De politievakbond van het ACV is tevreden met de verduidelijking van de maatregelen en hoopt dat die trend zich voortzet. “Want er blijven nog altijd heel wat regels over die zeer ruim voor interpretatie vatbaar zijn. Zo mogen mensen ter ontspanning naar ‘een stuk groen in de buurt’. Maar dat is een vage omschrijving en bijgevolg dus ook moeilijk controleerbaar. Dat geldt ook voor doelgroepen die genieten van een uitzondering en met de wagen naar het park mogen rijden.”

"Je kan onmogelijk elke auto in Brussel tegenhouden. Maar als iemand voor een andere overtreding aan de kant wordt gezet, kan dat uiteraard wel gecheckt worden"

Rudy Harnie, politievakbond van het ACV

“Met nummerplaatherkenning kun je bijvoorbeeld aan de ingang van het Zoniënwoud wel verifiëren of iemand uit de buurt komt of niet. Maar door het ontbreken van een heldere afbakening van die term is de politieagent ter plaatse aangewezen op zijn beoordelingsvermogen om al dan niet een boete uit te schrijven. En dat verschilt van persoon tot persoon.”

Is objectief en systematisch controleren dan onmogelijk? "Je kan niet elke auto in Brussel tegenhouden. Maar als iemand voor een andere overtreding aan de kant wordt gezet, kan dat uiteraard wel gecheckt worden”, zegt Rudy Harnie. In dat opzicht blijft volgens Caroline Vervaet van de politiezone West alles bij het oude.

“Elke verduidelijking is welgekomen. Het is logisch dat in deze ongekende omstandigheden het maken van heldere richtlijnen een voortdurend work in progress is. Maar wij hebben het volste vertrouwen in het gezond verstand van de agenten en zijn ervan overtuigd dat zij in eer en geweten boetes uitschrijven en controles uitvoeren. Daar verandert deze pandemie niets aan.”

‘Interne richtlijnen op elkaar afstellen’

In Brussel-Stad dragen steeds meer agenten een mondmasker om het coronavirus op afstand te houden. Bij de fietsbrigade krijgt iedereen daarbovenop nog een beschermende bril. Maar de zones hanteren niet allemaal dezelfde maatstaf, en dat vindt Harnie geen goede zaak.

“Het is belangrijk dat de interne richtlijnen voor het personeel op elkaar worden afgesteld. Dat zorgt voor uniformiteit en komt slagkrachtiger over. Ik ben ervan overtuigd dat dit in de komende dagen zal worden bijgesteld. Al is het niet meer dan logisch dat de leveringstijden van beschermend materiaal oplopen als de vraag het aanbod overstijgt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, coronavirus, Rudy Harnie, Caroline Vervaet, coronarichtlijnen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni