Vergezicht over Brussel, met Sint-Michiel en de draak op de spits van de toren van het stadhuis

BRUZZ

Na drie jaar stagnatie: bedrijfsinvesteringen in Brussels Gewest sterk toegenomen

© BRUZZ
18/06/2024

De economische activiteit in het Brussels Gewest is vorig jaar licht gegroeid. Dat blijkt uit de recentste Conjunctuurbarometer van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). Zo nam het aantal bedrijfsinvesteringen toe met 17 procent. Wel nam het aantal werklozen toe.

De BISA-Conjunctuurbarometer van het Brussels Gewest wordt om de zes maanden gepubliceerd en geeft de belangrijkste economische evoluties in het gewest weer. Volgens de resultaten uit de ondertussen veertigste editie was 2023 een relatief goed jaar na de voorgaande crisisjaren.

Zo nam de Brusselse marktactiviteit toe met 0,7 procent, terwijl het Belgische gemiddelde op 0,4 procent ligt. Vooral de tweede jaarhelft van 2023 kende een aanzienlijke groei. Na drie jaar stagnatie nam ook het aantal bedrijfsinvesteringen toe. Vergeleken met 2022 steeg dat met 17 procent, opnieuw meer dan het nationale niveau van 14 procent.

De IT-sector en administratieve kantoordiensten kenden een sterke groei qua activiteiten, met toenames van respectievelijk 13 en 7 procent. Ook de persoonlijke dienstverleningsector (restaurants, hotels, sport- en vrijetijdsactiviteiten) groeide. Die sector, goed voor 15 procent van de Brusselse markteconomie, leverde de grootste bijdrage aan de groei.

De activiteiten van de industrie en bouwsector namen wel af, met 2,3 en 6 procent. Volgens het BISA drukken de hoge energie- en arbeidskosten de activiteit in de industrie. De hoge rentevoeten wegen dan weer op de activiteit in de bouw.

Werkloosheid

Het aantal Brusselse loontrekkenden zit intussen in stijgende lijn, al lag de stijging in de tweede jaarhelft wel beduidend lager dan in de eerste zes maanden. Er werd meer werkloosheid vastgesteld. Die steeg met 5,7 procent, vooral bij jongeren onder de 25. In het eerste semester van 2024 begon de werkloosheidsgroei wel af te nemen, mede dankzij een gestegen aantal aanwervingen binnen de handels- en industriesector.

Het BISA besluit dat de economische dynamiek in de Brusselse marktsector lijkt terug te veren. Toch zijn er factoren die de nabije toekomst kunnen beïnvloeden. Zo kunnen geopolitieke spanningen en economische tegenwind van China een negatieve impact hebben op de inflatie en economische activiteiten.

Anderzijds koelt de inflatie sneller af dan verwacht en blijft de economie in de VS sterk, wat gunstig is voor de economische dynamiek in het gewest, aldus nog het BISA.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni