Nog geen extra Brusselse coronamaatregelen ondanks waarschuwingen wetenschap

© PhotoNews
| Het dragen van een mondmasker is verplicht in het Brussels gewest.

De nationale coronacijfers dalen, maar de Brusselse cijfers blijven evenwel stijgen. “Zorgwekkend,” klinkt het bij de reeds bekende koppen uit de wetenschap. Toch neemt het Brussels gewest voorlopig geen extra maatregelen. “Het is ook afwachten op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad donderdag.”

Volgens de hoofdviroloog van Sciensano Steven Van Gucht kantelt het zwaartepunt van de corona-epidemie momenteel van Antwerpen naar Brussel. Ook Marc Van Ranst uitte zich zondag bezorgd over de Brusselse situatie aan de VRT: "De epidemie wint daar nog steeds aan kracht. Als dit niet verandert, gaan we op hogere cijfers uitkomen dan een week geleden,” klonk het.

Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) gaat zelfs nog een stapje verder en heeft het al over het zogeheten New York-effect. "Toen de cijfers daar daalden, zakten ook de curves voor de hele VS," klinkt het in het Nieuwsblad. "Gevolg: ze kregen het gevoel dat het ergste voorbij was. En toen ging de curve plots pijlsnel omhoog. Brussel kan, net als Antwerpen twee weken geleden, het Belgische New York zijn."

De oplossing? “Strengere gewestelijke maatregelen,” klinkt het verder bij Van Ranst. "Als de 19 Brusselse gemeenten allemaal hun eigen politiek gaan voeren, is dat heel moeilijk te begrijpen voor de mensen. In Antwerpen heeft de provincie de maatregelen genomen, in Brussel zou dat dan het Hoofdstedelijk Gewest moeten zijn."

Maar na de algemene mondmaskerplicht die de Brusselaar vorige week werd opgelegd blijven verdere maatregelen voorlopig uit. “Op dit moment verandert er niets,” klinkt het bij Nancy Ngoma, woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort. (PS) “We willen eerst de effecten van de mondmaskerplicht analyseren en die zijn op dit moment nog niet zichtbaar.”

Nationale Veiligheidsraad

“Bovendien staan we in nauw contact met het federaal niveau en is het ook wachten op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad die donderdag samenkomt. Als we nu regels zouden aanpassen die over een paar dagen misschien weer zullen worden aangepast, schept dat verwarring."

“Dat neemt wel niet weg dat we geen extra maatregelen zullen nemen als het echt dringend is,” besluit Ngoma. “Zoals gezegd, we volgen de situatie op de voet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?