Nog geen sprake van afschaffing mondmaskerplicht: 'Situatie niet stabiel'

© PhotoNews
| Het dragen van een mondmasker is momenteel verplicht in het Brusselse gewest (archiefbeeld)

De situatie in het Brusselse gewest laat nog niet toe om de verplichte mondmaskers af te schaffen. Dat laat Nancy Ngoma, woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS) weten.

Sinds 12 augustus is in het hele Brusselse gewest het dragen van een mondmasker in de openbare ruimte verplicht, zonder dat een einddatum gekend is. De verplichting zou niet afgeschaft worden zodra het gemiddelde aantal besmettingen per 100.000 inwoners over zeven dagen opnieuw onder de 'drempelwaarde' van 50 duikt, liet Nancy Ngoma, de woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS) toen al weten. De knoop zal worden doorgehakt op basis van de epidemiologische situatie.

Vervoort zei kort daarna aan BRUZZ dat een afbouw van de algemene mondmaskerplicht voor midden september nog niet aan de orde was. "Gezien de terugkeer van vakantiegangers, ook uit rode zones, en de heropstart van de scholen, is het nu nog niet het moment om dat te doen", aldus Vervoort eind augustus. "Mondmaskers blijven zeker verplicht tot midden september, zodat we na de vakantieperiode en met de start van het nieuwe schooljaar kunnen zien hoe de besmettingen evolueren."

'Volgen situatie elke dag op'

"En we zien dat de situatie nog niet stabiel is", reageert Nancy Ngoma woensdag. "Het gemiddelde aantal besmettingen per 100.000 inwoners over zeven dagen is vandaag (woensdag, red.) opnieuw met vijf gestegen, naar 75. Voorlopig is er dus geen sprake van om de mondmaskerplicht af te schaffen. Maar we volgen de situatie elke dag op."

Het Gewest voorziet voorlopig geen andere maatregelen. "We zitten met gemiddeld 75 besmettingen per 100.000, geen 100", zegt Ngoma. "We doen heel veel aan testing, ook van terugkerende vakantiegangers, en aan communicatieacties op lokaal niveau. We zijn heel alert. Maar de situatie is voorlopig lang niet zo dramatisch als destijds in Antwerpen dat we extra maatregelen moeten invoeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?