'Zeker tot midden september mondmaskers verplicht in heel Brussel'

EC
© BRUZZ
20/08/2020
Updated: 20/08/2020 17.18u
Ook in:
nl fr

Het is nog niet aan de orde om de algemene mondmaskerplicht in het Brussels Gewest af te bouwen. Dat zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) na afloop van de Nationale Veiligheidsraad donderdag. Het Gewest plant wel geen bijkomende veiligheidsmaatregelen.

Donderdag kondigde de Nationale Veiligheidsraad aan dat de bubbel van vijf vaste contacten nog de volledige maand september zal gelden. "Een nodige maatregel", zegt ook Brussels minister-president Rudi Vervoort daarover, "want iedereen weet dat het risico op besmetting het hoogst is in de eigen bubbel, bij wie men nauwer contact heeft. We moeten dus zo goed mogelijk proberen vermijden dat die bubbel meer dan vijf personen zou tellen."

Vervoort zegt dat het nog niet aan de orde is om die bubbel te vergroten, of om de algemene mondmaskerplicht af te bouwen. "Gezien de terugkeer van vakantiegangers, ook uit rode zones, en de heropstart van de scholen, is het nu nog niet het moment om dat te doen", aldus Vervoort. "Mondmaskers blijven zeker verplicht tot midden september, zodat we na de vakantieperiode en met de start van het nieuwe schooljaar kunnen zien hoe de besmettingen evolueren."

Burgemeesters aan zet

Van extra maatregelen, zoals een avondklok, is momenteel geen sprake. "De situatie in Brussel is virologisch nog altijd niet vergelijkbaar met hoe het in Antwerpen was een maand geleden, maar natuurlijk moeten we opletten", zegt Vervoort. "In heel Europa zie je dat grote steden, zoals Parijs, meer besmettingen tellen. Brussel zit in diezelfde grootteorde. Er is ons geadviseerd vanuit Celeval om vooral gerichte maatregelen te nemen in wijken waar de problemen zich stellen."

Dat is de bevoegdheid van de burgemeesters. Het Gewest zal nu dus geen extra, algemene maatregelen treffen. "Ik vraag de burgemeesters om aandachtig te zijn en dat zijn ze ook. Gerichte actie kan plaatselijk gebeuren", aldus Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , nationale veiligheidsraad , algemeen mondmaskerplicht , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni