Augustus 2011: wateroverlast in Jette

| Wateroverlast in Jette (archiefbeeld)

Noodnummer 1722 geactiveerd: risico op storm of op wateroverlast

01/11/2023

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) waarschuwt voor slecht weer woensdagnacht en zeker in de loop van donderdag. Vanwege de verwachte doortocht van storm Ciarán is de hulplijn 1722 voor storm- en waterschade geactiveerd. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken woensdag.


Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken, zoals storm- of waterschade waarvoor de brandweer moet langskomen. Op die manier kan de noodlijn 112 voorbehouden blijven voor mogelijk levensbedreigende situaties.

De eenvoudigste manier om 1722 te contacteren is via het onlineloket 1722.be. De aanvraag komt dat rechtstreeks terecht bij de brandweer. Bellen naar het nummer 1722 is ook mogelijk. De oproep komt dan bij de operatoren van de 112-noodcentrales terecht. Zij behandelen eerst de dringende 112-oproepen, en pas in tweede instantie de oproepen naar 1722.

Als je brandweerzone zelf een e-loket heeft, kan je daar ook nog terecht.

Binnenlandse Zaken raadt aan geduldig te wachten op de komst van de brandweerploeg en niet opnieuw contact op te nemen. "De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is", klinkt het. "Tijdens een storm of bij wateroverlast moet de brandweer veel aanvragen tegelijkertijd behandelen en moet je wat langer wachten omdat de brandweer eerst mensen die in levensgevaar zijn verder moet helpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , noodnummer 1722 , hevige wind , wateroverlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni