Nooit eerder zoveel vuil op straat in Schaarbeek

© Saskia Vanderstichele

Tijdens de coronacrisis is het aantal interventies tegen vervuiling en sluikstorten in Schaarbeek tot ongeziene hoogtes gestegen. De dienst Openbare Netheid noteerde in augustus een recordaantal sluikstortingen: 11.687 gevallen, het hoogste cijfer in de geschiedenis van de dienst. Om de burgers bewust te maken van de openbare netheid lanceert de gemeente Schaarbeek een grote communicatiecampagne.

"Als 2019 al een recordjaar was met meer dan 85.000 interventies van de dienst Openbare netheid, dan zijn de cijfers voor 2020 nog alarmerender," aldus Deborah Lorenzino (DéFI), Schepen van Openbare Netheid. "De gezondheidscrisis heeft het aantal interventies er niet op verminderd. Integendeel, de situatie verslechtert en de cijfers tonen sinds maart een constante toename in interventies tegen vervuiling, met een significante stijging in augustus: 11.687 interventies, het hoogste cijfer in de geschiedenis van de dienst Openbare netheid."

Als antwoord op de hallucinante cijfers lanceert het Schaarbeeks gemeentebestuur een grote communicatiecampagne om burgers te informeren en hen bewust te maken van het probleem van de openbare netheid, en de gepaste maatregelen die getroffen moeten worden.

De communicatiecampagne rond openbare netheid is opgedeeld in drie delen. Het "bewust maken" van burgers door het gratis nummer van het Netheid-contactcentrum bekend te maken, het "aanspreken" van de inwoners door harde en expliciete flyers, posters en video's te verspreiden die de nadelen van de vervuilde leefomgeving tonen en het "informeren" van de Schaarbekenaren over sancties die kunnen worden opgelegd.

Om de campagne kracht bij te zetten, werd een nieuwe slogan onder de hashtag #Schaarbeekinhetnet. Die zal tot 2024 gebruik worden binnen het thema openbare netheid. De lancering van de campagne wordt donderdag tijdens een netheidsdag op het Collignonplein in Schaarbeek extra in de kijker gezet met een monumentale installatie van gevonden voorwerpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?