debat

'Noordwijk ideaal voor evenementen'

© Pool Is Cool
| Pool is Cool laat mensen hier op 1 juni even pootjebaden.

Met haar strategische ligging, gering aantal potentieel klagende bewoners en overvloed aan onderbenutte ruimte is de Noordwijk een uitgelezen plek voor evenementen.

De Noordwijk staat synoniem voor schandalige kaalslag, saaie kantoorblokken en de laatste jaren ook vluchtelingen. Deze week toont de buurt zich echter van een totaal andere kant.

Na eerdere passages in het Warandepark, de Keizerinlaan en op de site van Thurn & Taxis, strijken de mobiele keukens van het Food Truck Festival neer op de Koning Albert II-laan. De organisatoren verwachten honderdduizend bezoekers verspreid over vier dagen.

En daar blijft het niet bij. Vrijdagnamiddag zal Pool is Cool, een vereniging die pleit voor een openluchtzwembad, een deel van de rotonde op de kruising tussen de Albert II-laan en de Simon Bolivarlaan inpalmen met een tijdelijke strandbar en ligstoelen. Mensen kunnen voor de gelegenheid ook pootjebaden in de fontein die het midden van de rotonde siert.

OPINIE Laurent BRUZZ ACTUA 1618

De evenementen bieden de kans om de Noordwijk door een andere bril te zien. De kille kantoorwijk blijkt eigenlijk de perfecte plek voor allerhande manifestaties, van optochten over sport- en speeldagen tot optredens in openlucht.

De wijk is centraal gelegen en heel goed bereikbaar, met behalve het Noordstation ook verschillende metrohaltes op wandelafstand.

Daarnaast wonen er weinig mensen, zeker langs de Albert II-laan en de Bolivarlaan. Er is dus weinig risico op lawaai- of andere overlast.

Maar bovenal is er ruimte zat in de Noordwijk. De voornoemde lanen zijn ooit ontworpen om aan te sluiten op internationale snelwegen, maar die zijn uiteindelijk niet tot in de stad verlengd. De wegcapaciteit is er dus erg ruim begroot. Ook de brede voetpaden zijn buiten de kantooruren een stenen woestijn. Een gigantische waste of space die het dichtbevolkte Brussel zich niet langer kan permitteren.

Goed idee dus om al die publieke ruimte te laten inpalmen door evenementen, zeker in het weekend. De Noordwijk kan op termijn worden uitgebouwd tot een grootstedelijke feest- en speeltuin, waar mensen van heel Brussel en daarbuiten elkaar ontmoeten.

In één klap kan zo het overaanbod aan evenementen in de Vijfhoek worden aangepakt. Daar klaagt een groeiend aantal bewoners immers steen en been over de drukte en de Disneyfication. Dus waarom niet de volgende Winterpret verplaatsen over de Kleine Ring? Of de Zuidfoor omdopen tot Noordkermis? Een podium van het Brussels Summer Festival voor het Noordstation? De volgende Nuit Blanche tussen de glazen kantoortorens?

Toegegeven, zo spelen we in de kaart van de vastgoedbonzen die de Noordwijk in handen hebben. Velen van hen broeden op plannen om hun monofunctionele kantoorfabrieken om te bouwen of te vervangen door meer gemengde projecten. De eigenaars zijn vragende partij voor meer evenementen, want die kunnen de marktwaarde van een plek vergroten. Couleur Café was bijvoorbeeld een van de wegbereiders voor de herontwikkeling van Thurn & Taxis.

Maar privébelangen kunnen ook samenvallen met het algemeen belang. De Noordwijk verder laten aanmodderen als een dood eiland van glas en beton in het midden van een groeiende metropool mag geen optie zijn.

Burgers en lokale overheden moeten mee aan de kar trekken om ervoor te zorgen dat ook de directe buurtbewoners van de Antwerpsesteenweg, de Masuiwijk of Sint-Joost hun weg vinden naar de evenementen. Het kan ook een kans zijn om de mensen die, op zoek naar een beter leven, tijdelijk gestrand zijn in het Noordstation of het Maximiliaanpark, nauwer te betrekken bij de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?